ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Flera skadade i sopkaoset i Neapel

TT · 8 Jan 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
110 000 ton sopor dumpats på gatorna i Neapel med omnejd.  

110 000 ton sopor dumpats på gatorna i Neapel med omnejd.   Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Polis och demonstranter i Neapel drabbade samman på tisdagsmorgonen. De bråkar om en soptipp som myndigheterna vill öppna.

Polisen i Neapel drabbade tidigt på tisdagsmorgonen samman med demonstranter som blockerade infarten till en soptipp som myndigheterna vill öppna igen. Tusentals protesterande hade blockerat infarten med metallstängsel, upp och nervända containrar och stora sophögar. Enligt vittnen fördes ett antal demonstranter bort i ambulans efter kraftmätningen med polisen.På måndagskvällen såg det ut som att demonstranterna vunnit sopstriden då polisen drog sig tillbaka och premiärminister Romano Prodi sade att regeringen skulle presentera en "radikal lösning" inom de närmaste 24 timmarna. Men på natten återvände polisen och rök ihop med tippockupanterna igen.Under måndagen kallades italiensk militär in för att flytta på de berg av sopor som har vuxit i två veckor på Neapels gator sedan alla soptippar i området blivit överfulla. Krisen, i vilken den lokala maffian camorran spelar en betydande roll, har orsakat stundtals våldsamma protester från invånarna.

Enligt italienska medier har nu uppåt 110 000 ton sopor dumpats på gatorna i Neapel med omnejd. Skolor håller stängt, och många sophögar har stuckits i brand av invånarna med utsläpp av cancerframkallande gaser som följd. Sopkrisen i Neapel går många år tillbaka i tiden och förvärras av camorran, som bedriver en lukrativ olaglig sophantering och tjänar på krisen.Tippen i förorten Pianura, som myndigheterna nu vill öppna igen, stängdes 1996. Invånarna i Pianura hänvisar till hur situationen var på den tiden.

– Jag har fått höra att det bara för tolv år sedan inte gick att andas luften här. Kläderna vi hängde ut till tork luktade sopor, säger en av demonstranterna till BBC. 

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro