ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Flera Skånesatsningar i regeringens transportplan

Josefin Svenberg · 9 Apr 2014
Uppdaterad 9 Apr 2014

Staten kommer att satsa på regionala superbussar” och att bygga ut E22:an – men inte på spårvägar i Lund. Det står klart när regeringen presenterat sin nationella transportplan.

klar

Artikellänk är kopierad

Flera skånska projekt finns med i regeringens nya nationella transportplan för 2014-2025, som presenterades under tisdagen.

Bland projekten som staten ska satsa på i Skåne märks bland annat en utbyggnad till fyra spår på delar av järnvägssträckan mellan Malmö och Lund för att öka kapaciteten och minska förseningarna. Byggstarten planeras till de närmsta två åren och kostnaden är 3,5 miljarder kronor.

LÄS ÄVEN: Nya tåglinjer ska göra Skåne snabbare

Ett annat större projekt i Skåne är E22:an med en utbyggnad mellan Gualöv och Fjelkinge samt ny motorvägssträckning mellan Sätaröd och Vä.

I den nationella transplortplanen finns även pengar avsatta för ny pågatågstrafik till fem orter samt regionala ”superbussar” i nio stråk i Skåne.

Däremot blev det inga statliga pengar till spårvägar i Malmö, Lund och Helsingborg. Inte heller någon utbyggnad till fyrspår på Södra stambanan mellan Lund och Hässleholm, eller höghastighetståg på nämnda järnväg, finns med bland regeringens drygt 150 prioriterade transportprojekt.

LÄS ÄVEN: Politiker vill ha statligt stöd till skånsk spårvagnstrafik

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro