ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Flera vårtecken men värmen flyr

Anneli Sandberg · 1 Apr 2013
Uppdaterad 2 Apr 2013
Flera vårtecken men värmen flyr Mirande Strömbeck, 18, Gröndal, njöt av den kyliga vårsolen i Tantolunden i Stockholm. – Jag tycker det är skönt nu,  det är fortfarande lite kyligt men då njuter man mer av solen. Alla blir så mycket gladare. Jag tycker att det här är  den bästa tiden på året, men såklart längtar jag till den riktiga vårvärmen kommer, säger hon.

Flera vårtecken men värmen flyr Mirande Strömbeck, 18, Gröndal, njöt av den kyliga vårsolen i Tantolunden i Stockholm. – Jag tycker det är skönt nu,  det är fortfarande lite kyligt men då njuter man mer av solen. Alla blir så mycket gladare. Jag tycker att det här är  den bästa tiden på året, men såklart längtar jag till den riktiga vårvärmen kommer, säger hon. Foto: Isabel Svensson


De kalla nätterna fortsätter och enligt SMHI finns ingen värme i sikte.

klar

Artikellänk är kopierad

– Dagtid så värmer ju solen så det blir någon plusgrad men nätterna blir fortsatt kalla. Ingen mildare luft är dessvärre på väg, säger meteorologen Marcus Sjöstedt till Metro. 

Men trots kylan så finns det flera vårtecken där ute. Natten mot söndag ställde vi om klockan till sommartid. Det betyder att vi kommer att ha ljust längre på kvällen. I går upphörde kravet på vin terdäck och därmed är det dags att sätta på sommardäcken. Och trafikkontoret har redan börjat sopa gatorna i innerstaden så att du snart kan  plocka fram cykeln. 

Dessutom har vårblommorna sakta men säkert börja titta fram. I soliga backar där snön har smält undan kan den observante redan nu ha sett krokusar och tussilago. 

– När det tinar och börjar bli snöfritt så tittar de upp. Ljuset styr jättemycket. Krokus, blåsippor, snödroppar, vintergäck och tussilago är på gång, säger en trädgårdsmäs tare på Rosendahls trädgård.  

Fåglarna trivs dock inte med kylan. Enligt Anders Wirdheim, informationsansvarig på Sveriges ornitologiska förening, bidar många flyttfåglar sin tid på kontinenten i väntan på värmen. 

– Många tofsvipor och storspovar som kom för några veckor sedan har vänt och flugit tillbaka. En normal vår skulle vi haft tofsvipor som lagt ägg i månadsskiftet mars/april och nu är de inte ens här. En del av de som kom tidigt och inte hade resurser att flyga tillbaka har strukit med. Vi har hittat en del döda morkullor, säger han. 

klar

Artikellänk är kopierad

Anneli Sandberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro