ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Flest cyklar stjäls på Södermalm

Madeleine Korneliusson · 16 Apr 2013
Uppdaterad 15 Apr 2013

Foto: SCANPIX


I Stockholms län skedde 10 030 cykelstölder förra året. 5 434 av dessa skedde i Stockholms stad. Allra vanligast är det att få sin cykel stulen på Södermalm.

klar

Artikellänk är kopierad

Cykelstöld är ett av de allra vanligaste egendomsbrotten. En undersökning från Brottsförebyggande rådet visar att 6,5 procent av alla hushåll i Sverige någon gång har varit med om en cykelstöld. Samtidigt är mörkertalet stort. Endast 38 procent av alla cykelstölder anmäls.

I Stockholms län anmäldes 10 030 cykelstölder förra året. 5 434 av stölderna skedde i Stockholms kommun. Stadsdelarna där allra flest cyklar stals var på Södermalm och Norrmalm. Totalt stals 60 450 cyklar i landet.

Men för den som inte vill bli av med sin tvåhjuliga springare så finns det flera saker man kan göra.

– Oavsett om det gäller en stöld av organiserad art eller en onykter person som behöver en cykel där och då så stökar man till det för tjuven om man har ett godkänt lås, säger Pia Lindström, vice vd för Stöldskyddsföreningen.

I städer med mycket studenter så är marknaden för stulna cyklar stor. Begär därför att få se säljarens legitimation om du ska köpa en begagnad cykel.

– Den som inte riktigt vill visa vem den är ska man passa sig för, säger Pia Lindström.

Försök även att få cykelns originalkvitto och fråga om det finns stöldmärkning. Då blir det tydligt om personen hör ihop med cykeln.

– Är priset för bra för att vara sant? Då är det troligtvis det också.

klar

Artikellänk är kopierad

Madeleine Korneliusson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro