ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Flest hemmafixare skadas på sommaren

Peter Lindholm · 12 Jun 2012
Uppdaterad 12 Jun 2012
Flest hemmafixare skadas på sommaren Wiggo, 3, fick foten delvis amputerad när han nyligen föll av en åkgräsklippare. Nu går föräldrarna Hans och Fia Sundahl ut och varnar andra för faran med åkgräsklippare.

Flest hemmafixare skadas på sommaren Wiggo, 3, fick foten delvis amputerad när han nyligen föll av en åkgräsklippare. Nu går föräldrarna Hans och Fia Sundahl ut och varnar andra för faran med åkgräsklippare. Foto: Kinga Lezanska Sjölin


Sommaren är den farligaste årstiden för alla hemmafixare. Ungefär 24 000 personer skadas varje år, drygt en fjärdedel så pass allvarligt att de måste uppsöka en akutmottagning. Även barn drabbas – och nu vill Hans och Fia Sundahl varna för riskerna med åkgräsklippare sedan deras son Wiggo, 3, förlorade delar av sin fot.

klar

Artikellänk är kopierad

Det är det egna hemmet som är den farligaste miljön att vistas i. Enligt Socialstyrelsen behövde närmare 658 000 personer uppsöka akut sjukhusvård 2010 efter att ha blivit skadade. Av dessa hade åtta av tio skadat sig på fritiden. Och det var i bostaden eller i bostadsområdet som de flesta skador inträffade.

Runt 24 000 hemmafixare skadas varje år när de ägnar sig åt reparationer, underhåll och byggnationer. Många av olyckorna, drygt 6 000, sker under sommaren och semestern då man plockar fram maskiner och verktyg som man normalt inte använder och kanske inte riktigt behärskar.

Det är baksidan av ”Martin Timell-effekten”, allt fler renoverar, fixar och donar själva. Det är främst män (86 procent) i medelåldern som hugger, skär eller sågar sig. Många skadas också av föremål och splitter i ögonen.

– Jag vill absolut inte kritisera inredningsprogrammen. De inspirerar folk att göra fint och vackert hemma, men inte hur verktygen fungerar eller vilka säkerhetsföreskrifter man bör använda. Det ser väldigt enkelt ut i tv och går väldigt snabbt. Man kanske renoverar ett badrum på 45 minuter och då tror folk att de kan fixa det själva på en helg. Det stressas, vilket får till följd att fler skadar sig, säger Mats Larsson, besiktningsman på försäkringsbolaget If. 

Redskapet som förorsakar de flesta olyckorna under sommaren för båda könen är motorgräsklippare. På andra plats stegar och på tredje kommer motorsåg (män) och kratta (kvinnor).

Andra farliga sommaraktiviteter – studsmattor, fotboll och getingstick

Studsmattor

1

 Över 5 000 skadades 2010. Vanligaste skadorna är frakturer och stukningar på grund av fall (52 %) samt överansträngning (23 %). Medelåldern på de skadade är elva år och det är fler flickor än pojkar som skadar sig i de yngre åldersgrupperna.

Skateboard

 Drygt 2 600 skadas varje år när de åker skateboard. Det är nästan bara män och pojkar (85 %) som skadas och de flesta är i åldrarna 11–18 år. Nästan 90 procent av skadorna orsakas av fall och det är främst handleder, underarmar och händer som skadas.

 Giftiga djur och växter

Varje år uppsöker 9 000 personer akutmottagningar varje år efter att ha blivit bitna av bland annat ormar, getingar, myggor och fästningar. 550 blir inlagda, 270 efter stick från insekter, 180 efter att ha blivit bitna av giftormar. Drygt två omkommer varje år.

Grillar och lägereldar

  Runt 150 personer skadas årligen så allvarligt vid eldande att de måste ha sjukhusvård. 35 personer omkom under åren 1987–2009, hälften var 70 år eller äldre. Mestadels män skadas och tre fjärdedelar av olyckorna uppstod när man hällde t-sprit eller liknade över elden.

Sport

 Fotboll är den sport som ger flest skador. Varje år skadas drygt 29 000r, drygt         20 000 män och 9 000 kvinnor, främst efter krockar eller tacklingar. Flest skador får pojkar och flickor i åldrarna 14–16 år respektive 14 år. 

Bad

 Cirka 150 personer avlider årligen av drunkning. Över 80 procent är medelålders och äldre män. En förklaring är att de dricker mer alkohol än kvinnor och ogärna använder flytväst. Drunkning är också den vanligaste dödsorsaken bland barn mellan 1 och 6 år.

Läkaren: Barnen förstår inte faran

Wiggo, 3 år, föll av föräldrarnas motorgräsklippare och hamnade med foten under.

– Den klippte tårna och lite av foten, berättar mamma Josephin Sundahl.

Nu vill både hon och läkare varna för att låta barn sitta med på åkgräsklippare.

– Barn är opålitliga och förstår inte faran, säger läkaren Stina Klasson,  specialistläkare vid den plastik- kirurgiska kliniken på Skånes universitetssjukhus i Malmö, där pojken opererades med hjälp av avancerad mikrokirurgi.

Olyckan, som inträffade förra veckan, är inte unik. Några dagar dessförinnan, i slutet av maj, blev en tvåårig pojke påkörd av sin egen pappa som satt på ett liknande fordon strax söder om Borås.

Olyckorna är inte många, men konsekvenserna blir desto svårare med bestående men, både fysiska och psykiska.

Även förarna riskerar livet. Sedan 1998 har åtta personer omkommit sedan de använt klippredskapen. De flesta av dödsfallen har inträffat sedan redskapet har vält och hamnat ovanpå föraren. metro-TT

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro