ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Flest kvinnor anmäler misshandel från närstående i december

Linnea Bergman · 14 Dec 2017
Uppdaterad 14 Dec 2017
Var femte person har blivit utsatt för ett brott i en nära relation, visar en tidigare undersökning från Brå.

Var femte person har blivit utsatt för ett brott i en nära relation, visar en tidigare undersökning från Brå. Foto: Alamy.


December är den månad när flest kvinnor anmäler våld från personer de känner. Samtidigt försöker kvinnojourerna skapa en bra jul för de kvinnor och barn som lyckats ta sig ifrån våldet.

klar

Artikellänk är kopierad

Under vintermånaderna anmäls generellt färre misshandelsfall än andra tider på året. Men när det gäller kvinnor som blir misshandlade av personer de känner är det tvärtom. I december och januari görs flest anmälningar, enligt polisens siffror från de senaste tio åren.

Om toppen i december och januari beror på mer våld i nära relationer under jul- och nyårshelgen vet man inte. Men att våld under julledigheten, när par tillbringar mycket tid tillsammans, är ett problem vittnar många av de drabbade kvinnorna om.

– De berättar om att det finns förväntningar på den perfekta familjen under storhelgerna. När det ställs emot en relation där det förekommer våld, hot och kränkningar blir det väldigt tydligt. Jag tror inte att våldet ökar, det pågår alltid. Men det kan vara så att man uppmärksammar det mer och får kraft att se att det finns hjälp att få, säger Olga Persson, generalsekreterare för riksförbundet Unizon, som samlar kvinno- tjej- och ungdomsjourer.

Totalt har ungefär var femte person någon gång utsatts för brott i en nära relation, enligt en kartläggning som Brå gjorde 2014.

Vuokko Erman, verksamhetschef på kvinnojouren i Sollentuna, säger att många väntar tills efter julledigheten med att söka hjälp.

– Är det många röda dagar har den som är våldsutsatt ingen möjlighet att få ett andrum på jobbet. När man är hemma är kontrollen stor. I vissa familjer ökar även alkoholkonsumtionen under julhelgen, något som kan leda till våld, säger hon.

Vuokko Erman, verksamhetschef på kvinnojouren i Sollentuna och Olga Persson, generaldirektör för riksförbundet Unizon. Foto: Privat/Unizon.
Vuokko Erman, verksamhetschef på kvinnojouren i Sollentuna och Olga Persson, generaldirektör för riksförbundet Unizon. Foto: Privat/Unizon.

I en relation där en förälder blir misshandlad av den andra föräldern far även barnen illa och en del av dem utsätts även de för våld.

Sedan 2006 har barn som bevittnat våld rätt till brottsskadeersättning. Ungefär var tionde barn har upplevt våld i hemmet och var tjugonde har upplevt det ofta, enligt en studie från Kommittén mot barnmisshandel från 2009.

– Därför är det jätteviktigt att lärare, förskolepersonal och alla runtomkring uppmärksammar om barn känner sig oroliga inför julen. Då kan det vara någonting som är på tok hemma. Våld är så oerhört vanligt. Det ska alltid finnas med som en hypotes, säger Olga Persson på Unizon.

Kvinnojouren i Sollentuna har tre skyddslägenheter. Inför jul bjuder de på en jullunch och samlar in julklappar från allmänheten till barnen som bor där. Familjerna får även en volontär att ha kontakt med under julledigheten. Men det blir ändå en isolerad jul utan nära och kära.

– Familjerna tycker såklart att det är skönt att kunna fira jul utan våld. Men saknaden efter de andra, bra familjemedlemmarna kan vara väldigt smärtsam, säger verksamhetschefen Vuokko Erman.

För att få stopp på våldet uppmanar generaldirektören för Unizon Olga Persson omgivningen att agera.

– Det är viktigt att vänner och familj kan agera mot förövaren och sätta stopp. Att man faktiskt vågar ta den diskussionen med den som utövar våldet, säger hon.

pil
Antalet kvinnor som anmält misshandel från personer de känner 2007-2016 månad för månad

Siffrorna avser det totala antalet anmälda fall av misshandel, ej grov, inomhus mot en kvinna över 18 år av en person som hon är bekant med. Den undersökta perioden är 2007-2016.

Januari: 12 523Februari: 11 074Mars: 11 864April: 11 654Maj: 11 988Juni: 11 694Juli: 11 763Augusti: 11 469September: 11 113Oktober: 11 808November: 11 712December: 12 862

Källa: Källa: Polisen. 2014 är helt borträknat ur statistiken på grund av att en del data fallit bort i ett systembyte hos polisen. Siffrorna avser månaden då de misstänkta brottet anmäldes, inte när brottet begicks.

pil
Antalet anmälda brott misshandel 2007-2016 månad för månad

Siffrorna avser det totala antalet anmälda misshandelsfall månad för månad under perioden 2007-2016.

Januari: 66 355Februari: 61 329Mars: 68 700April: 68 844Maj: 76 412Juni: 74 302Juli: 70 584Augusti: 70 143September: 71 776Oktober: 74 716November: 69 891December: 67 969

Källa: Källa: Polisen. 2014 är helt borträknat ur statistiken på grund av att en del data fallit bort i ett systembyte hos polisen. Siffrorna avser månaden då de misstänkta brottet anmäldes, inte när brottet begicks.

pil
Här kan du få hjälp

Närstående: Börja med att prata med någon du kan lita på. Det kan kännas tryggt att veta att någon annan känner till din situation.

Kvinno- och tjejjourer: En kvinno- och tjejjour kan ge krisstöd i en akut situation och hjälp att bearbeta händelser efteråt. Du hittar information om var närmaste jour finns på Unizons hemsida. Det finns möjlighet att söka hjälp även under storhelgerna.

Kvinnofridslinjen: Är en nationell stödtelefon för dig som utsätts för hot och fysiskt, psykiskt och sexuellt våld. Linjen har öppet dygnet runt, samtalet är gratis och det syns inte på telefonräkningen. Nummer: 020- 50 50 50.

Socialtjänsten: Ska ge stöd både på kort och lång sikt. Det finns ofta specialiserade verksamheter där du kan få stöd och hjälp. Om det finns barn inblandade har socialtjänsten en skyldighet att se till att även de får stöd.

Vårdcentralen: Här kan du få hjälp att dokumentera dina skador, även om du just nu inte är redo att göra en polisanmälan. Om du behöver akut omhändertagande ska du gå till en akutmottagning.

Polisen: Hjälper till i akuta situationer, tar emot polisanmälan och ger råd och stöd. Vid livsfara och akuta lägen, ring 112. Polisen kan även hjälpa till med en ansökan om kontaktförbud. Här hittar du polisens informationssida Kom till oss.

RFSL: Har en brottsofferjour för HBTQ-personer som erbjuder samtalsstöd via telefon.

Har du aggressionsproblem? Om du befinner dig i en kris eller känner att du behöver prata med någon om aggressionsproblem i en nära relation kan du gå in på Rikskriscentrum.se för att hitta en mottagning som kan hjälpa nära dig.

Källa: Källa: Vårdguiden 1177.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro