ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Flest varslas inom industrin

TT · 13 Maj 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: SCANPIX

Antalet anställda ökade med 2,0 procent till 4 035 400 under första kvartalet i år jämfört med samma kvartal i fjol.

Den privata sektorn stod för ökningen och lönesumman steg med 7,9 procent. Inom den offentliga sektorn minskade däremot antalet anställda. Där ökade lönesumman med 5,0 procent, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).Efterfrågan på arbetskraft var fortfarande hög och under kvartalet fanns det totalt 57 200 lediga jobb, varav 47 500 i privat sektor.Den akuta arbetskraftsbristen var fortsatt hög. Vakanserna ökade till 20 600, vilket är bland de högre nivåer som uppmätts sedan undersökningen startade 2001. De lediga jobben fanns främst i branscher som fastighetsbolag, uthyrnings- och företagsservicefirmor.Antalet anställda i byggindustrin ökade med 8,5 procent under kvartalet.

Flest varsel i industrinDe flesta som varslats om uppsägning återfinns inom branscherna transport, uppdragsverksamhet och tillverkningsindustrin. Industrin svarade för nästan hälften av varslen.Samtidigt ökar antalet nyinskrivna arbetslösa vid arbetsförmedlingarna. Ökningen var 1 000 fler än jämfört med april förra året.

Arbetsmarknadsläget har försämrats

Antalet varsel i april tyder på ett trendbrott på arbetsmarknaden.-Vår bedömning är att arbetsmarknadsläget har försämrats nu. Vi kan se att fler anmäler sig som arbetslösa, fler varsel kommer till arbetsförmedlingarna och färre nyanmälda lediga platser, säger Lena Liljebäck, stabschef på Arbetsförmedlingen, till TT. TT: Håller det på att vända på arbetsmarknaden nu?-Ja, men fortfarande har vi lägre arbetslöshet än vad vi hade för ett år sedan, säger Liljebäck. Svårare få sommarjobbArbetsförmedlingen har inte tittat specifikt på sommarjobben i april. Men tidigare undersökningar visar att antalet minskar.-Vår bedömning är att det är svårare att få sommarjobb i år än vad det var för ett år sedan, säger stabschef Lena Liljebäck på Arbetsförmedlingen till TT.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro