ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Flicka döms – hämnades på 13-åring med nakenbild på Facebook

Josefin Svenberg · 23 Feb 2014
Uppdaterad 23 Feb 2014

Den 16-åriga flickan spred en nakenbild av en 13-årig skolkamrat på Facebook, som hämnd för en ryktesspridning i sociala medier. Nu dömer hovrätten den tidigare friade 16-åringen för förtal.

klar

Artikellänk är kopierad

Göta hovrätt dömer en 16-årig flicka till dagsböter för förtal, sedan hon lagt ut en nakenbild på en tre år yngre flicka på Facebook i maj förra året. Bilden spreds bland elever i den skola där de båda flickorna gick och 16-åringen har erkänt att det var hon som lade ut den, som en form av hämnd för en ryktesspridning om henne.

Nakenbilden hade 13-åringen själv tagit och skickat till en tidigare pojkvän, men hur 16-åringen fick tag i den är oklart.

Växjö tingsrätt ansåg att den enstaka nakenbilden inte var brottslig och ogillade åtalet om förtal, men domen överklagades till Göta hovrätt som alltså gör en annan bedömning.

De instämmer visserligen i tingsrättens bedömning att en publicerad nakenbild vanligen inte är förtal, men hovrätten skriver att det aktuella fotografiet ”har en tydlig sexuell prägling” och ”förmedlar intrycket att personen i fråga poserar och sätter fokus på sina bara bröst”.

Göta hovrätt väljer att fälla 16-åringen på grund av brottsoffrets unga ålder, i kombination med att fotografiet förmedlar en nedsättande bild av henne

16-åringen döms till att betala 30 dagsböter à 50 kronor.

LÄS ÄVEN: Ebba, 16, hängdes ut på bild

Flickor hängde ut unga på Instagram: ”Ville bara skämta”

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro