ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Flicka fick veta att hon var gravid – då hänvisade skolsköterskan henne till antiabortsajt

Emmelie Wallroth · 15 Dec 2014
Uppdaterad 15 Dec 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Skärmdump/All Over Press

Flickan gjorde ett graviditetstest hos skolsköterskan på gymnasieskolan och fick veta att det var positivt. Då hänvisade skolsköterskan flickan till en antiabortsajt. 

Det var flickans pappa som anmälde händelsen till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

Han skriver att skolsköterskan på gymnasieskolan i mellansverige kallade honom till ett ”brådskande möte”. Vid mötet fick pappan reda på att hans dotter hade varit hos skolsköterskan och gjort ett graviditetstest. Det visade sig att dottern var gravid – och hon hade beslutat sig för att behålla barnet.

Både sköterskan och skolan ska ha stöttat flickan i beslutet.

I sin anmälan skriver pappan att skolsköterskan ”agerat oprofessionellt” med tanke på dotterns låga ålder, psykiska mående och andra faktorer. Skolsköterskan ska ha informerat flickans föräldrar att hon var neutral i frågan – ändå hänvisade hon flickan till sajten ”Livlinan”, en sajt som samarbetar med antiabortorganisationen ”Ja till livet”.

Sköterskan har i ett yttrande till Ivo uppgett att hon hänvisade flickan till Livlinan efter att flickan själv efterfrågat information som stöttade hennes beslut att behålla barnet. I yttrandet uppger sköterskan att hon i efterhand förstod att ett missförstånd hade kunnat undvikas om hon enbart hade hänvisat flickan till ungdomshälsan.

Ivo lägger nu ned utredningen, men påpekar att elevhälsan borde ha agerat mer aktivt i fallet. De menar dessutom att det har förekommit kommunikationssvårigheter mellan flickans föräldrar och personalen på skolan.

Enligt rektorn på gymnasieskolan jobbar skolsköterskan inte längre kvar.

– Det som hände var att sköterskan gjorde det här på eget bevåg. Det är helt oacceptabelt att hänvisa till en sådan sajt. Det får inte hända, säger rektorn till Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

Emmelie Wallroth
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro