ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Flicka kan ha blivit bortgift utomlands - Linköpings kommun får kritik

Ellinor Skagegård · 22 Aug 2013
Uppdaterad 22 Aug 2013

klar

Artikellänk är kopierad

Bilden är en genrebild och visar inte skolan eller elever som går där.
Bilden är en genrebild och visar inte skolan eller elever som går där.Foto: Scanpix/arkiv

En flicka från Linköping flyttade utomlands, och nu finns starka misstankar om att hon har blivit bortgift. Personalen på flickans skola var oroliga för att hon skulle tvingas flytta utomlands för att giftas bort. De gjorde en anmälan till socialnämnden, men hjälpen uteblev. Skolans uppgifter om att ingen skolgång var planerad för flickan i landet dit hon skulle flytta ansågs inte som en grund för tvångsåtgärder.

Sedan flytten har hennes vänner inte hört av henne, och nu tror de att hon har blivit bortgift.

Den 5 mars i år kom det in ett klagomål till Socialstyrelsen, från personal på flickans skola. De anklagade socialnämnden för att ha låtit flickan flytta utan sin familj, trots att man visste att borgifte tidigare skett i familjen. Enligt klagomålet har flera personer med god kännedom om heder och kultur, berättat om uppenbara tecken på borgifte.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO,  kritiserar nu socialnämnden i Linköping för passivitet som kan ha lett till att ett barn har farit illa, och att deras ansvar för flickan sträcker sig längre än till ett lands gränser.

klar

Artikellänk är kopierad

Ellinor Skagegård
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro