ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Flicka nära att bli av med ferielön

Matilda Bjerlöw · 8 Nov 2012
Uppdaterad 8 Nov 2012
Många ungdomar vill ha kommunens populära feriejobb. Lönen baseras oftast på ålder – men inte alltid.

Många ungdomar vill ha kommunens populära feriejobb. Lönen baseras oftast på ålder – men inte alltid. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix


En 16-årig flicka fick veta att hon bara skulle få behålla en fjärdedel av sin lön från feriejobbet. Orsak: Hennes familj lever på socialbidrag.

klar

Artikellänk är kopierad

Flickan, som bor i Hedemora, hade precis som många andra ungdomar fått ett av kommunens populära feriejobb. Men trots att de skulle jobba med samma saker fanns det en skillnad: De andra skulle få fyra gånger så hög lön.

Detta eftersom flickans familj får socialbidrag.

– Vi har gått ut med felaktig information och det ber vi om ursäkt för, säger socialchef Anders Jacobson till Dalarnas tidningar.

Flickans mamma kontaktade socialstyrelsen och fick veta att Hedemoras beslut strider mot socialtjänstlagen.

Enligt lag ska en feriearbetande ungdom, vars familj får försörjningsstöd, få behålla ett halvt basbelopp – 22 000 kronor.

– Vi ska utbilda vår personal i socialrätt så att de blir bättre på att tolka den.

Om man tar ifrån en ungdom en stor del av lönen försvinner vitsen med att yrkesarbete och det ger helt fel signaler, säger Jacobson till tidningen.

klar

Artikellänk är kopierad

Matilda Bjerlöw
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro