ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Flicka till Bolibompa”-programledaren: ”Min pappa tycker du är jätteful”

Karolina Skoglund · 24 Okt 2014
Uppdaterad 24 Okt 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Sannah Salameh var taggad inför uppgiften att bli programledare i ”Bolibompa” i fjol.
Sannah Salameh var taggad inför uppgiften att bli programledare i ”Bolibompa” i fjol.Foto: Carl-Johan Söder/SVT

Bara veckor efter att Sannah Salameh började på SVT:s ”Bolibompa” kom hatet mot hennes utseende. Men när en liten flicka gick fram till henne i veckan och sa: ”Min pappa tycker du är jätteful” var måttet rågat. Den text hon då skrev har nu delats tusentals gånger i sociala medier. 

”Den lilla flickan på perrongen tittar upp mot mig, hennes stora mörkbruna ögon är vidöppna. Hennes krulliga mörka hår står åt alla håll. Hon tar sats, tar ett djupt andetag och så säger hon: Min pappa tycker du är jätteful”.

Så skriver SVT:s "Bolibompa"-programledaren Sannah Salameh i en text på sajten inteenfrämling.se, som i skrivande stund delats tusentals gånger på sociala medier.

Efter några sekunders tystnad svarade ”Det var ju tråkigt” och tittade på flickans mamma som stod och log ansträngt några meter bakom.

”Jag försöker komma på något mer att säga. På något sätt vill jag kommunicera till den här lilla flickan att hon inte ska lyssna på sin pappa. Att hon inte ska bry sig om vad någon tycker om mitt eller hennes eller någon annans utseende” skriver hon.

Vad tänkte du där och då? – Först blev jag chockad, sedan blev jag ledsen och sedan arg. Ungefär i den ordningen. Som jag skriver i texten så tänkte jag på det hela vägen hem. Man blir tagen och vet inte vad man ska säga, säger Sannah Salameh till Metro. 

När hon kom hem tänkte hon först inte berätta för någon. Hon kände sig skamsen. Sedan bestämde hon sig för att göra precis tvärtom, då hon skrev den uppmärksammade texten.  – Det är frågor som alltid intresserat mig, i och med att jag är kvinna och har annan etnisk bakgrund. Det gör att jag skiljer mig från mängden. Jag har fått möta det hatet. Och det här mötet med flickan blev så tungt.

Hatet blev dessutom mer påtagligt när hon började arbeta som programledare på Barnkanalen . Bara efter ett par veckor startade en tråd på Familjeliv , mejl hittade fram till henne och ett halvår senare startade en Flashbacktråd där rader som ”Hon får barn att börja gråta och papporna att slå sina fruar” kan läsas. – Det finns människor som inte gillar hur jag ser ut eller är. Det är väldigt svårt att förhålla sig. till Vad ska jag göra? Ska jag be om ursäkt för hur jag ser ut? Hur väjer man sig mot det? Kritisera mig gärna för mitt arbete, men inte för något som är helt irrelevant och som jag dessutom inte kan göra något år.

Din text har blivit väldigt uppmärksammad. Vad har du fått för reaktioner? – Det har varit så mycket föräldrar som hört av sig. De säger att de tycker att jag är grym och att de gillar mig. Jag är själv helt chockad över genomslaget. Jag trodde att inte ens att mina tio närmsta vänner skulle läsa det. Nu hoppas jag att detta blir början på ett samtal om dessa frågor, och inte slutet. 

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro