ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Flickan vägrades vara stjärngosse – DO lägger ner

Matilda Bjerlöw · 27 Mar 2013
Uppdaterad 27 Mar 2013
En liten flicka som ville vara stjärngosse fick inte – för att hon hade fel kön. Till slut övertalades hon att vara tomte istället.

En liten flicka som ville vara stjärngosse fick inte – för att hon hade fel kön. Till slut övertalades hon att vara tomte istället. Foto: Scanpix


Välj något annat, eller räkna matte istället. Det var beskedet till en liten flicka på Enskedefältets skola i Stockholm, när hon ville vara stjärngosse i skolans luciatåg. Men Diskrimineringsombudsmannen (DO) väljer att inte granska fallet.

klar

Artikellänk är kopierad

Det var den 10 december som flickans mamma anmälde händelsen. Hennes dotter, som går i trean på Enskedefältets skola, hade då nekats av musikläraren att vara stjärngosse vid skolans luciatåg – för att hon hade fel kön.

När flickans mamma hörde av sig till läraren fick hon, enligt Ajour.se, svaret: – Det är ett tradionellt luciatåg. Det innebär alltså att alla tärnor är tjejer och killarna är stjärngossar.

Mamman svarade att hennes dotter känner sig som både tjej och kille och därför ville vara stjärngosse, men den invändningen möttes med kalla handen. Skolans rektor sade att beslutet inte hade något med genus att göra, utan att de ville ha ett "traditionsenligt och vackert luciatåg". Till slut övertalades flickan att vara tomte istället.

Skolinspektionen överlämnade fallet till Diskrimineringsombudsmannen (DO), för att de skulle granska om skolan har begått något fel. I skolans likabehandlingsplan påpekas nämligen att diskrimineringslagen förbjuder diskriminering i skolan på grund av bland annat könsöverskridande uttryck.

Men DO har nu valt att inte gå vidare med ärendet.

– Vi har redan tagit ställning och kommer inte att gå vidare. Vi får in ett stort antal anmälningar och måste göra ett urval på vilka vi väljer att driva, säger Clas Lundstedt på DO:s presstjänst.

Hur går det urvalet till?– Vi väljer sådana fall som har störst betydelse för flest människor, så att de kan påverka samhällsutvecklingen och rättspraxis. 

Och det här är inget sådant?– Vi har bedömt att det inte är det, nej. Just den här situationen är inte så vanlig.

Men flickan diskrimineras väl när hon inte får vara stjärngosse bara för att hon inte är pojke?– Vi har inte tagit ställning till det i och med att vi har valt att inte gå vidare, säger Clas Lundstedt.

Förra året fick DO in 191 fall som rörde utbildning (förskola, grundskola, gymnasie och högskola). 24 av dessa handlade om kön.

klar

Artikellänk är kopierad

Matilda Bjerlöw
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro