ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Flickans val – bli bortgift eller mördad

Evelina Olsson · 12 Dec 2012
Uppdaterad 12 Dec 2012
Flickans val – bli bortgift eller mördad På grund av ”en påtaglig risk för flickans hälsa” ska en 15-årig flicka i Skåne nu omhändertas. Hennes bröder har hotat både att mörda och gifta bort henne i Irak.  OBS. Bilden är arrangerad. 

Flickans val – bli bortgift eller mördad På grund av ”en påtaglig risk för flickans hälsa” ska en 15-årig flicka i Skåne nu omhändertas. Hennes bröder har hotat både att mörda och gifta bort henne i Irak.  OBS. Bilden är arrangerad.  Foto: Lotta Bergseth


Efter den senaste tidens uppmärksammade fall med hedersrelaterade brott griper nu förvaltningsrätten in för att hindra nästa tragedi. En 15-årig flicka omhändertas efter att ha hotats av sina bröder.

klar

Artikellänk är kopierad

Den 15-åriga flickan från en kommun i Malmöregionen riskerar att bli bortgift eller mördad av sina äldre bröder. Förvaltningsrätten har nu beslutat om att flickan ska omhändertas enligt lagen om LVU.

– Vi har bedömt att det finns en påtaglig risk för flickans hälsa, säger Erik Andersson, domare i det aktuella målet.

I socialnämndens anförande framkommer det att flickans bröder hotat med att skjuta henne eller skicka henne till Irak där hon ska giftas bort mot sin vilja. Bröderna ska också ha misshandlat sin syster med sparkar och örfilar. Enligt utredningen lever familjen i ett hederstänkande och flickan har utryckt oro över att hennes beteende påverkar familjens rykte negativt. Både socialnämnden och förvaltningsrätten konstaterar att föräldrarna inte kan skydda 15-åringen då de inte tar hennes oro på allvar.

”De bråkar inte mer än andra syskon”, hävdar föräldrarna i rätten och anför att uppgifterna i socialnämndens utredning inte stämmer.

Flickan berättar också att hon lever under ständigt kontroll från sina bröder och att den enda fritid hon har är att gå till och från skolan. Hon får inte träffa kompisar utan tvingas i stället sköta om hushållet, något som socialnämnden menar påverkar hennes möjligheter att utvecklas och mogna. Flickan, som nu befinner sig i ett familjehem, fruktar för sitt liv och ber om att få skyddade personuppgifter och skyddad adress.

”Positivt att man ser det allvarliga hotet”

Newroz Ötunc, verksamhetschef i organisationen Tänk om, som arbetar med hedersproblematik, är positiv till att myndigheterna tar den 15-åriga flickans problem på allvar.

– Det är positivt att man ser det allvarliga hotet, säger hon.

Att flickan är placerad i ett familjehem är en annan positiv aspekt, enligt Ötunc.

– Jag har varit med om att hotade flickor på grund av platsbrist låsts in på institutioner med missbrukare och kriminella. 

– I ett akut skede kan detta vara jätteviktigt, men vi har samtidigt sett att det saknas uppföljning och att dessa flickor i stället riskerar att hamna i annan sorts problematik, säger Ötunc. 

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Olsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro