ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Flickor hängde ut unga på Instagram: Ville bara skämta”

Fredrik Beckman · 11 Okt 2013
Uppdaterad 11 Okt 2013

Ett skämt som missuppfattades av de drabbade, hävdar flickorna bakom Instagramkontot Marksorroz. De fick idén i samband med upploppen som följde i spåren av instagramkontot Gbgsorroz. Grovt förtal, menar åklagaren. På fredagen kommer domen mot de fyra 17-åriga tjejerna.

klar

Artikellänk är kopierad

Domen på fredagen gäller grovt förtal via Instagram. Flickorna skrev nedsättande  kommentarer om andra tjejer på Instagramkontot.
Domen på fredagen gäller grovt förtal via Instagram. Flickorna skrev nedsättande  kommentarer om andra tjejer på Instagramkontot.Foto: Christina Blom

Det var den 18 december som flickorna ska ha fått idén till instagramkontot. Kravaller rasade bland ungdomar i Göteborg efter att någon hängt ut ett stort antal personer som slampor via instagramkontot Gbgsorroz.

De fyra 17-åriga kompisarna la upp ett konto, Marksorroz, på Instagram och började skriva kommentarer om personer i sin omgivning. – Vi ville bara skämta, säger en av flickorna till Metro.

En annan av flickornas pappa förtydligar. – De gjorde en likadan som den i Göteborg. Men man överdrev så att alla skulle förstå att det inte var på riktigt och att man skulle förstå att det var ett skämt, säger han.

Men omgivningen tog illa vid sig och snart var sidan polisanmäld. Tre av de drabbade ville att åklagaren skulle driva fallet vidare till åtal. Alla tre kräver 15 000 kronor för kränkningen. Lika mycket som de drabbade i härvan kring Gbgsorroz fick.

Domen som kommer på fredagen är den andra någonsin i Sverige gällande grovt förtal via Instagram. – Det behövs att ungdomar ser vad det kan få för konsekvenser, säger åklagare John Nilsson.

Han ser svårigheter att driva den här typen av förtalsfall, eftersom fenomenet är nytt. Och det går snabbt på sociala medier ibland. Marksorroz lades ner efter bara någon timma. – Man måste bevisa att kontot har funnits. Vi måste agera fort för att kunna säkra bevisning. Min uppfattning är att man kan hamna i bakvattnet om man inte agerar snabbt vid en polisanmälan.

De fyra åtalade flickorna går på gymnasier i Göteborg och Kungsbacka, men bor i orter i Mark och Härryda. De beskrivs i socialutredningar som duktiga i skolan med trygga familjeförhållanden. En av flickornas föräldrar säger att de också ringt runt till familjer som känt sig drabbade av Marksorroz och bett om ursäkt.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Beckman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro