ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Flickor och pojkar duschar tillsammans i skolan – förälder rasar

Malin Hansson · 28 Apr 2016
Uppdaterad 28 Apr 2016
Efter simlektionen delar åtta elever omklädningsrum, vilket upprört en mamma som inte tycker att flickor och pojkar ska se varandra nakna.

Efter simlektionen delar åtta elever omklädningsrum, vilket upprört en mamma som inte tycker att flickor och pojkar ska se varandra nakna. Foto: Alamy


På en skola i Norge separerar man inte barnen i förstaklass genom tjej-och killduschar. Det har fått en förälder att reagera. Killar och tjejer är olika, så varför ska man normalisera detta”, frågar hon sig.

klar

Artikellänk är kopierad

Vid ett föräldramöte på Dysjaland skola i Norge för några månader sedan fick föräldrarna veta att barnen i första klass delar omklädningsrum efter att de badat. Nu har mamman, som är nyinflyttad i orten, reagerat. Hon tycker nämligen inte att det är okej att flickor och pojkar i skolåldern duschar i samma omklädningsrum, skriver norska Solabladet.

– Ska det vara naturligt för dem att vara nakna framför varandra nu men inte om några år? Varför ska vi göra nakenhet normalt, säger mamman till Solabladet. 

Anledningarna till inställningen beskriver hon är flera. Hon är orolig att barn i ettan – som hon menar brukar ha mobiltelelefoner – kan fota det motsatta könet. Hon är rädd att de eventuella bilderna kan användas för mobbning i senare år.

– Jag ser framför mig att någon får höra att ”Jag har sett dig naken, och du har ett födelsemärke”, ger hon bland annat som exempel.

Hon tycker också att det är onaturligt då hon menar att barn i sexårsåldern vet vad sex är och är rädd att det kan hända något relaterat till det.

►LÄS MER:  Barnen fick lära sig att tjejer är objekt: "Olycklig formulering"

Men rektorn på skolan beskriver mammans oro som en storm i ett vattenglas. Barnen skiljs åt vid andra klass och han har aldrig upplevt problem sedan simhallen öppnade i slutet av 80-talet.

Anledningen till att åtta flickor och pojkar i första klass duschar i samma duschar är att det är en annan grupp som använder det andra omklädningsrummet dån de har lektion. Med i omklädningsrummet finns också två vuxna.

– Jag är mycket oroad över att vi är vuxna problematiserar detta, eftersom barn är inte nödvändigtvis på samma plan som vuxna, säger rektorn.

Barnombudsmannen i Norge har slagit fast att det gemensamma utrymmet inte strider mot några regler.

– Vi anser att det måste vara upp till barnen att bestämma om de tycker att det är okej, säger presskontakt Kari Sten Lindquist i ombudsmannen till tidningen.

Det är inte heller otillåtet enligt norska skollagen. 

►LÄS MER: Debatt:  Därför måste vi våga vara nakna med våra barn

klar

Artikellänk är kopierad

Malin Hansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro