ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Flickorna som föll offer för unga killar

Fredrik Beckman · 11 Aug 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
v Stureby 7 juni. Therese Johansson Rojo mördades i Stockholm.

v Stureby 7 juni. Therese Johansson Rojo mördades i Stockholm.


klar

Artikellänk är kopierad

 På kort tid har tre tonårsflickor mördats och en skadats svårt. I samtliga fall misstänks jämnåriga pojkar.

Ihelgen dödades en 16-årig flicka i Sparsör, utanför Borås. För en vecka sedan hittades en 19-årig flicka död i Vollsjö, i juni dödades en 16-årig flicka i Stureby, i slutet av maj var en 16-årig flicka millimetrar från att bli dödad av två knivhugg i ryggen.Gemensamt för de tragiska händelserna är att de misstänkta gärningsmännen är jämnåriga pojkar som har en relation till flickorna.– Det är ovanligt. Generellt sätt är det betydligt vanligare att det är män som blir dödade, säger kriminolog Jerzy Sarnecki.Natten till lördagen var en 16-årig flicka på fest i Sparsör. Hon hade sällskap med några kamrater från festen till en busshållplats. Där åkte de flesta med bussen till Borås. Hon och två jämnåriga killar blev kvar.Den ene killen åkte därifrån. Vad som sedan hände är oklart. Men den kvarvarande pojken har erkänt att han dödade 16-åringen. Kroppen hittades tio meter in i skogen. De två kände varandra sedan tidigare.– Men vi tror inte att de hade något förhållande, säger Göran Arvidsson vid länskriminalpolisen i Borås.Han vill inte säga något om motivet. Förhören med pojken ska fortsätta i dag.Jerzy Sarnecki tror dock att motivet kommer att klarna.– Unga gärningsmän brukar berätta till slut.

Stureby 7 juni: Kärleksdrama kan vara skäl

Ett triangeldrama tros ligga bakom mordet i en skogsdunge i Stockholmsförorten Stureby i juni där 15-åriga Therese Johansson Rojo kvävdes med en trädgren.Nästa vecka startar rättegången mot en pojke och en flicka. Båda är 16 år gamla och hade varit tillsammans i över ett år när pojken var otrogen med den nu döda flickan på en fest i maj.Hans flickvän blev rasande och gjorde slut och bland åklagarens bevis finns sms-meddelanden som visar att han var beredd att göra vad som helst – till och med döda – för att de skulle bli ihop igen.”Jag skulle kunna döda för att få dig tillbaka. Utan dig dör jag själv”, skriver den mordmisstänkte pojken i ett sms till sin flickvän.

Vollsjö 3 augusti: En bror häktad för mordet

Den 19-åriga dottern hade varit försvunnen i drygt ett dygn när föräldrarna slog larm, men innan polisen hunnit fram till familjens gård i Vollsjö utanför Sjöbo i Skåne hittade en familjemedlem henne död i en av byggnaderna. Nu sitter en av hennes bröder häktad som misstänkt för mordet.Efter att pojken hade gripits förklarade Lars-Håkan Lindholm, informatör på Malmöpolisen, för TT varför just han blev misstänkt.– Efter förhör och fynd som gjorts på platsen har åklagaren gjort bedömningen att personen är så starkt misstänkt att beslut fattades att den anhörige skulle anhållas.Åklagaren är mycket förtegen och vill inte uttala sig om fallet.

Upplands Väsby 25 maj: Millimeter från att dö

Den 16-årige pojken tyckte plötsligt att tjejen från Playahead-chatten blivit för efterhängsen och jobbig. Men i stället för att säga det rakt ut gav han henne två knivhugg i ryggen under en sista träff. Sextonåringen åtalas nu för mordförsök i Upplands Väsby den 25 maj i år. De båda jämnåriga högstadieeleverna hade efter kontakt på internet träffats flera gånger när 16-åringen nästan tog livet av henne. Det ena knivhugget var millimetrar från att ta livet av flickan. Flera vittnen såg henne fly ut ur skogsbrynet med kniven i ryggen.Kammaråklagare Robert Näppi anser att mordförsöket var planerat.  – Jag blev sur på henne och allt blev fel, uppger 16-åringen, vid tillfället lätt påverkad av hasch.

Borås 9 augusti: Hittades död på busshållplats

En 17-årig flicka hittades i söndags död i Sparsör i utkanten av Borås. Polisen spärrade av området för teknisk undersökning.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Beckman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro