ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Flingpaket med 3 kilo knark fastnade i tullen

Evelina Olsson · 9 Nov 2012
Uppdaterad 9 Nov 2012
Flingpaket med 3 kilo knark  fastnade i tullen

Flingpaket med 3 kilo knark fastnade i tullen


Tullen i Helsingborg lyckades, med hjälp av bevis­provokation, ta fast mottagaren av flera kilo knark. Nu har både smugglaren och mottagaren dömts till flera års fängelse för grov narkotikasmuggling.

klar

Artikellänk är kopierad

Det var i augusti förra året som den 34-årige smugglaren fastande i tullfiltret i Helsingborg. I bilen hittades 1,6 kilo kokain, 1,6 kilo heroin och en mindre mängd narkotikaklassade läkemedel gömda ibland annat ett flingpaket. 

34-åringen, som hävdade att han kört från Belgien med slutdestination Göteborg för att gå på fest och därefter köra hem igen, nekade till att ha någon kännedom om narkotikan i hans bil. 

Tullen beslutade om bevisprovokation och 34-åringen gick med på att försöka få ta på kamraten som flingpaketet skulle levereras till. 

Männen fick kontakt, bestämde mötesplats och tid varpå tulltjänstemännen satte sig i smugglarens bil och körde upp mot Göteborg. Under tiden det sista telefonsamtalet mellan männen pågick kunde tulltjänstemännen gripa mottagaren.

Tingsrätten dömde männen till sju och tio års fängelse men hovrätten förkortade straffet till fem och ett halvt respektive och åtta år.

Ambition Att sätta dit båda två

Ambitionen vid den här typen av narkotikasmuggling är att komma åt både kurir och mottagare. Detta kan ske antingen genom den här typen av bevisprovokation eller, om myndigheterna känner till smugglingen i förväg, genom en så kallad kontrollerad leverans. Detta innebär att man låter ett parti narkotika passera över gränsen och därefter låter spanare följa efter kuriren så att även mottagaren kan gripas.

I Sverige är det tillåtet med bevisprovokation men förbjudet med brottsprovokation. Gränserna kan ibland vara flytande. En brottsprovokation innebär att myndigheterna provocerar fram ett brott som kanske annars inte hade blivit begånget medan en bevisprovokation syftar till att säkra bevis för ett pågående eller redan utfört brott.

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Olsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro