ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fly vardagen till udda Etiopien

ELSE FRIIS · 2 Nov 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
I Lalibela syns många vitklädda pilgrimer som firar den ortodoxa julen. 

I Lalibela syns många vitklädda pilgrimer som firar den ortodoxa julen. 


klar

Artikellänk är kopierad

Addis Abeba ligger vackert på 1800 meters höjd omgivet av sju bergstoppar. Många av byggnaderna är från 60- och 70-talet och här finns världens godaste pizzor (till exempel calzonen med spenat). Ett minne från italienarnas fyraåriga ockupation av landet. Men livet här har också inslag av byvardag. På sluttningarna växer eucalyptus­träd som används till bränsle och på vägarna ser man kvinnor bära enorma risknippen på ryggen.Från den ortodoxa, koptiska, kyrkan nära vårt hotell hörs sång. Kristendomen spelar fortfarande en central roll i Etiopien. Överallt visas till exempel musikvideor laddade med kyrkor och kors.Efter några dagar i Addis beger vi oss ut i landet. Först kommer vi till Solla i söder där Gamofolket bor.Vägen upp till byn är sagolikt vacker över mjuka kullar och bergsängar. Luften är hög och klar. Hyddorna vackert byggda. Runda med en liten förstuga. Vi hälsar på alla vi möter. Saro, Saro. Salam, Salam.Snart har vi en klunga av 50 ungar med oss och sedan kommer hela byn ledd av hövdingen klädd i leopardskinn. Efter en kväll med sång och dans sover vi gott i hans hydda tillsammans med kreaturen. Vi besöker också nationalparken Nech Sar, där savannen är full av zebror, antiloper och babianer. På båtturen över Lake Camo passerar vi en koloni av krokodiler, men håller oss på respektfullt avstånd från flodhästarna.Att resa i Etiopien, som i andra delar av Afrika, är intensivt, närgånget, storslaget och strapatsrikt. Till exempel är transporterna långa och ibland går bussarna sönder, elnät slås ut och man möter beklämmande misär. Efter en vecka känns Sverige och vår vardag mycket avlägsen.Sista anhalten, Lalibela, bjuder kanske på de mest intensiva upplevelserna.Den ortodoxa julen är här och staden har fyllts av hundratusentals pilgrimer. De flesta klädda i vitt.Lalibela är berömt för sina stenkyrkor från 1200-talet. De är uthuggna direkt  ur berget och idag finns de med på Unescos världsarvslista. Vi känner oss förflyttade tusentals år bakåt i tiden.

3 andra platser som är långt borta

Makalösa MaliAfrikas kanske mest sägenomspunna kulturer finns i ökenlandet Mali. Här kan man bland träffa de ”blå” tuaregerna och Dogonfolket som är kända för sin religion där man tror att naturen är besjälad. I Djenne finns en egen lerarkitektur, vars främsta exempel är moskén från 1300-talet. Läs och Res ordnar resor till Mali.

Vänliga BhutanBhutan i Himalaya är ett av de mest slutna länderna i världen. Anledningen är att kungahuset vill skydda landets traditioner och kultur. Till exempel tilläts tv och internet först 1999. Isoleringen har gjort livet mer rofyllt i Bhutan än i omvärlden och landet kallas ofta för Shangri-la. Swed-Asia Travels ordnar resor i Bhutan.

Sköna MaramuresMaramures ligger i norra delen av Rumänien och består av bildsköna och isolerade dalar, där finns en bondekultur som inte förändrats ­speciellt mycket sedan medeltiden.  Här möter man människor i traditionella kläder, hantverk och vackra byggnader i trä. Äventyrsresor ordnar resor till Maramures.

klar

Artikellänk är kopierad

ELSE FRIIS
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro