ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Flygfoton avslöjar svartbyggen

John Lindblom · 2 Maj 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

BYGGFUSK. Under de senaste två åren har stadsbyggnadskontoret fått in över 600 klagomål och tips om misstänkta svartbyggen i Stockholms kommun, stora och små tillbyggnader och nybyggda hela hus som grannen eller någon annan tipsare stämplat som svartbygge.Cirka var tredje anmälan leder till ett tillsynsärende och straffavgifter för olovligt byggande.– Utan tips från allmänheten skulle vi ha väldigt få tillsynsärenden, kommenterar Stockholms stads bygglovschef Kjell Sundström.

Främst är det villaägare utanför tullarna och flerfamiljshus i innerstan som drabbats av straffavgifterna för svartbyggen 2005 och 2006. Mängder av terrasser, balkonger, uthus och andra tillbyggnader har visat sig sakna bygglov.I vissa fall har bygglovet existerat men överskridits rejält.Antalet klagomål och tillsynsärenden har ökat under 2000-talet, vilket är fullt logiskt då byggbranschen upplevt ett stadigt uppsving och fastighetsägare påbörjat fler byggprojekt tack vare den allt starkare högkonjunkturen.

Från några tusenlappar upp till flera hundra tusen kronor kan den olovliga utbyggnaden kosta husägaren. Ett sätt att slippa straffavgifterna är att omedelbart riva ner byggnationen, något som villaägaren ofta har svårt att gå med på.Efter en anmälan om svartbygge tillsätts en utredning. Flygfotografering och digitala arkivbilder tas som bevisning. Vid mindre, enklare tillbyggnader på villan handlar det lika ofta om okunskap som om uppsåtligt fusk, enligt stadsbyggnadskontoret.Bland totalt 210 tillsynsärenden de senaste två åren märks ett tiotal näringsidkare i Stockholms innerstad som byggt om kontorslokaler till kaféer och restauranger, helt utan bygglov. 

klar

Artikellänk är kopierad

John Lindblom
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro