ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Flygledningen kan inte se helikoptrar

TT · 23 Sep 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
En helikopter av samma typ som den som använts vid rånet.

En helikopter av samma typ som den som använts vid rånet. Foto: Wikimedia commons


klar

Artikellänk är kopierad

Möjligheterna för den flyende rånhelikoptern att hålla sig gömd och utanför polisens och flygledningens blickar tycks vara stor. Det kan också beskrivas så här: polisen klan få det svårt att hitta helikopterrånarna.

Flygtrafikledningen på Arlanda, som ansvarar för hela landet, är inte till så mycket hjälp.– Helikoptern måste upp på en ganska rejäl höjd för att vi ska kunna se den. Flyger den lågt ser vi inte den på den vanliga radarn eftersom vår radar är avsedd för trafikflyget, säger Björn Stenberg på flygtrafikledningens presstab till TT.

Är ni ombedda av polisen att leta efter den?– Säg så här: Kontrollcentralen var ju medveten om det här. Och sedan om de fått en förfrågan från polisen än vet jag faktiskt inte. Eftersom det är en polisiär utredning kan vi inte säga om vi sett den eller inte.

Även räddningsledare Birgitta Eckermark på Flygräddningscentralen i Göteborg tror att det kan bli svårt att spåra helikoptern. Men hon vill inte gärna spekulera i vilka möjligheter den har att hålla sig undan.– Har ingen aning. Men detta är ju väldigt spektakulärt. Den kan ju flyga ned och ställa sig i ett skogsområde, som en bil som försöker gömma sig, säger hon.

Hon räknar med att helikopterföraren flyger med hjälp av synen.– Det beror på vädret. Men en helikopter flyger alla gånger visuellt, utan instrument.Normalt har varje flygande enheter en transponder ombord där en specifik kod lagts in som varje pilot fått från flygledningen för att trafikledningen ska kunna hålla reda på alla som är uppe i luften. Men i det här fallet kan man nog utgå ifrån att en sådan transponder inte sätts i funktion.

Helikoptern bör, när den är uppe, ge ifrån sig ekon på signaler från radarstationer på marken. Men det är dessa signaler från lågtflygande helikoptrar som flygtrafikledningen har svårt att se.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro