ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Flyktingar försöker ta sig till Sverige – genom Öresundstunneln

Ida Gustafsson · 9 Apr 2016
Uppdaterad 9 Apr 2016
Den fyra kilometer långa Öresundstunneln börjar på den danska sidan innan den övergår till brodelen över vattnet.

Den fyra kilometer långa Öresundstunneln börjar på den danska sidan innan den övergår till brodelen över vattnet. Foto: Väsk/Wikimedia Commons


Sedan id-kontrollerna infördes i januari har allt fler flyktningar försökt gå till Sverige. Danska polisen har sedan februari stoppat 25 personer som försökt att ta sig över sundet via den fyra kilometer långa Öresundstunneln, skriver Sydsvenskan.

klar

Artikellänk är kopierad

Sedan id-kontrollerna på Kastrup infördes i början på januari har det blivit omöjligt för flyktingar som saknar pass eller giltiga id-handlingar att ta sig till Sverige för att söka asyl. Men sedan två månader tillbaka har den danska polisen stoppat 25 personer som försökt ta sig över Öresund via Öresundstunneln, som är cirka 4 kilometer lång innan den övergår till själva bron över sundet, skriver Sydsvenskan. 

Så sent som i tisdags försökte en man cykla till Sverige, skriver tidningen. LÄS MER: Gående var på väg mot Öresundstunnel

Att befinna sig i tunnlarna som oskyddad fotgängare är farligt: 

– Både tågen och långtradarna skapar ett sug i tunneln. Man kan krossas mot väggarna, säger Michael Mattsson chef för gränspolisen i Region Syd till Sydsvenskan. 

Förutom livsfaran kan det få konsekvenser för trafiken om det befinner sig en obehörig människa i tågtunnlarna. Flera gånger under vården har Trafikverket tvingats att stoppa trafiken flera gånger eftersom någon befunnit sig i tunnlarna. Flyktingarna upptäckts ofta av Öresundsbrons trafikoperatörer, men det finns även övervakningskameror och värmekameror som övervakar tunnlarna. 

Om det är någon som lyckats ta sig igenom och komma ut på själva Öresundsbron har polisen ingen kännedom om. 

LÄS MER
Öresundsregionen dör av gränskontrollerna
klar

Artikellänk är kopierad

Ida Gustafsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro