ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Flyktingar lurades starta städbolag

Daniel Olsson · 12 Sep 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

De får miljonskulder – många är kvinnor med barn”

klar

Artikellänk är kopierad

Nyanlända flyktingar från forna Jugoslavien har utnyttjats som målvakter i en stor skattehärva inom städbranschen i Göteborg.Det är framför allt unga kvinnor som erbjudits jobb som städerskor mot att de registrerat egen firma.

Firmans uppgifter har sedan använts för att skriva ut falska fakturor för mångmiljonbelopp. Fakturorna har sålts vidare till företag som vill täcka svarta utbetalningar av löner och vinster.När skattemyndigheten utreder företagen blir det kvinnorna som får ta den stora smällen. En ung kvinna fick starta sitt liv i Sverige med 7,8 miljoner kronor i skatteskulder.

– De går i personlig konkurs och får i flera fall mångmiljonskulder. Det är många unga kvinnor med småbarn, säger kammaråklagare Håkan Ekblom som nu åtalat fem män för grova skattebrott.

Tre av männen är vad åklagaren beskriver som professionella fakturaskrivare som knutit till sig de kvinnliga målvakterna och fått dem att starta firmor.

De övriga två männen, 52 och 58 år gamla, har täckt upp stora svarta utbetalningar i sin gemensamma städfirma med falska fakturor som köpts in av de professionella fakturaskrivarna.Männen har, enligt åklagaren, undandragit 11 miljoner kronor i skatt. 

klar

Artikellänk är kopierad

Daniel Olsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro