ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Flyktingar ska få tävla i OS i Rio

Ida Gustafsson · 27 Okt 2015
Uppdaterad 27 Okt 2015
Elitidrottare på flykt ska, trots att de saknar nationstillhörighet, få tävla i sommar-OS i Rio de Janeiro.

Elitidrottare på flykt ska, trots att de saknar nationstillhörighet, få tävla i sommar-OS i Rio de Janeiro. Foto: TT


Under OS i Rio de Janeiro nästa år ska flyktingar tillåtas delta för första gången. Atleter som är på flykt och saknar nationstillhörighet ska tävla på samma villkor som alla andra. Detta kommer bli en symbol för hopp för alla flyktingar i världen”, sa IOK:s ordförande Thomas Bach.

klar

Artikellänk är kopierad

FN:s generalförsamling har antagit en resolution som medger att elitidrottare som är på flykt från sitt hemland för första gången ska tillåtas att delta i de Olympiska spelen, meddelar Internationella Olympiska kommittéen, IOK på sinhemsida. 

I ett tal i FN bad ordföranden för IOK, Thomas Bach medlemsländerna att hjälpa IOK att identifiera duktiga atleter som är på flykt. 

– Det här kommer bli en symbol för alla flyktingar världen över och det kommer att göra omvärlden mer medveten om storleken på denna kris, sa Bach. 

► LÄS MER: Kinas OS-låt sägs vara "Frost"-kopia

För närvarande är 60 miljoner människor på flykt från krig, konflikter och förföljelse, enligt siffror från FN:s flyktingorgan UNHCR. De flyktingar som kvalificerar sig för OS i Rio kommer enligt IOK:s ordförande att bo i OS-byn tillsammans med de andra tävlingsdeltagarna från de 206 nationella olympiska kommittéerna. 

– Att inte tillhöra ett landslag, att inte ha en flagga att gå bakom, att inte ha en nationalsång som spelas, dessa flyktingatleter kommer välkomnas till de olympiska spelen med den olympiska flaggan med den olympiska hymnen. 

► LÄS MER: Tusentals strejkar i Rio inför OS

Bakgrunden till beslutet finns i en resolution som lagts fram vid FN:s generalförsamling av den kommittéen som organiserar sommar-OS i Rio. Utöver flyktingdeltagande i OS yrkade de på en global vapenvila under tiden som Sommar-OS och paralympics pågår i Rio de Janeiro. Resolutionen stöttades av 180 av de 193 nationerna i FN. 

Peter Reinebo, verksamhetschef vid Svenska Olympiska kommittéen, SOK, skriver i ett sms till Metro att det ännu inte förändrat något, utan internationella kvalregler och medborgarskap gäller som tidigare. Och huruvida det finns någon elitidrottare på flykt i Sverige som berörs av beslutet är just nu oklart: 

”Vi har ännu inte fått någon annan info än att ”De svenska olympiska idrottsförbunden har ännu inte gjort oss uppmärksamma på några för oss nya idrottsmän/kvinnor”, skriver Reinebo i sms:et. 

klar

Artikellänk är kopierad

Ida Gustafsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro