ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Flyktingbarnen tvingades till egen dörr – nu är den täckt av hjärtan

Anna Åslund · 24 Maj 2016
Uppdaterad 24 Maj 2016

Flyktingbarn fick inte dela entré med friskoleelever efter att föräldrarna till eleverna fått säga sitt. Istället fick flyktingbarnen byta entré, men under tisdagsmorgonen hade något hänt med dörren som skulle få barnen att känna sig mer välkomna.

klar

Artikellänk är kopierad

Efter beslutet att flyktingbarnen var tvungna att gå in genom en annan ingång har deras nya dörr fått en kärlekshälsning.
Efter beslutet att flyktingbarnen var tvungna att gå in genom en annan ingång har deras nya dörr fått en kärlekshälsning.Foto: LUF Blekinge/Twitter

Under måndagen rapporterade Metro om föräldrars protester mot att barnen i en friskola i Ronneby skulle dela entré med flyktingbarn. Händelsen fick stor uppmärksamhet och ledde slutligen till att skolan fick ha hela entrén för sig själv. 

Undervisningen för drygt hundra nyanlända barn fick därmed flyttas till andra utrymmen där barnen bara har möjlighet att gå halvdagar. Många kritiserade beslutet, men nu har det hänt något med den nya ingången som ska få barnen att känna sig mer välkomna. 

När Malin Norfall, oppositionsråd och gruppledare för Socialdemokraterna i Ronneby, gick förbi den nya entrén under tisdagsmorgonen möttes hon av en helt ny dörr. 

►LÄS MER: Trygghetstänk bakom skolprotest

– På hela entrédörren till lokalerna dit flyktingbarnen behövt flytta satt det hjärtan fyllda med positiva budskap. På en av dem stod det ”De som hatar kanske hörs mer men de som älskar är tusen gånger fler”. Det var så fint att se och härligt att de vänt det negativa till något positivt, säger Malin Norfall till Aftonbladet. 

Hon passade på att ta en bild på dörren och delade den i sociala medier och under dagen har bilden fått stor spridning. Det är Liberalernas ungdomsförbund i Blekinge som står bakom den nya dörren.

– När vi läste om föräldrarna som inte ville att deras ungdomar skulle gå in i samma entré som flyktingbarn kände vi att det kan vi inte acceptera. Att hot och hat kan påverka samhället så mycket att de här barnen nu måste gå mindre i skolan, säger Ella Lundgren, ordförande i Luf Blekinge till Aftonbladet. 

Enligt Thorengruppen, som driver skolan, var inte problemet att det var just flyktingbarn som skulle dela entré med eleverna. Det ska snarare ha handlat om att det skulle vara svårt att garantera friskolebarnens säkerhet om ett stort antal personer skulle inhysas i samma byggnad.

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Åslund
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro