ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Flyktingmottagandet – så funkar det att vara asylsökande

Ida Gustafsson · 9 Nov 2015
Uppdaterad 10 Nov 2015
Första anhalten för flyktingar är Migrationsverkets ankomstboenden där de får hjälp att registrera sin asylansökan.

Första anhalten för flyktingar är Migrationsverkets ankomstboenden där de får hjälp att registrera sin asylansökan. Foto: TT


Över 123 900 personer har kommit som flyktingar till Sverige hittills i år. Många kommer med tåg och färja till Trelleborg och Malmö. Men vad händer med dem sen? Metro reder ut.

klar

Artikellänk är kopierad

I september när det kom väldigt många flyktingar på kort tid till Sverige började Migrationsverket ha personal på plats för att kunna ge information. 

► LÄS MER: Nej, polisen tjänar inte 2000 mer än flyktingar 

–  Vi ger dem information om att de kan söka asyl hos migrationsverket och om de inte kan ordna ett eget boende hjälper vi dem med det. Vi har bussar som tar dem till ett ankomstboende, säger Helena Cho Györki, presskommunikatör på Migrationsverket.

Ankomstboendena är tillfälliga boenden där asylsökande får ett paket med lakan, handdukar och hygienartiklar. Under hösten har Migrationsverkets platser på ankomstboenden tagit slut. 

– Vi har bett länsstyrelser och kommuner att se om de kan ordna med tillfälliga evakueringsplatser. Därför har vi även boendeplatser som är i skolsalar, gymnastikhallar och andra tomma lokaler som kan ställas i ordning på kort tid. 

► Det här är skillnaden mellan att vara nyanländ och asylsökande 

Om det är ett ensamkommande barn, det vill säga en person under 18 år, kontaktar Migrationsverket kommunens socialjour. Det är kommunernas ansvar att se till att ensamkommande flyktingbarn får komma till ett anpassat boende. 

På plats i det första boendet registreras deras asylansökan, varje individ tilldelas ett eget ärende, men familjer handläggs tillsammans. 

Migrationsverket och en tolk samlar in uppgifter om namn, födelsedatum, ursprungsland, om hen har familj eller behöver ekonomiskt stöd. 

Alla över 14 år får lämna fingeravtryck. Samtliga fotograferas. Om asylsökanden har ett pass eller annan id-handling tar Migrationsverket hand om den tills ansökan är avgjord. 

Fram till klockan 04.00 på morgonen 9 november har det totalt inkommit 123 111 asylansökningar till Migrationsverket i år. Förra året kom 81 000 asylansökningar.  

► LÄS MER: Räkneexempel om invandrares bidrag ett hopkok 

När ansökan är registrerad är flyttas de asylsökande från ankomstboendet till ett asylboende. Det beror på hur lång tid det tar. 

– Tidigare har det varit 1-3 dagar, under tiden man registrerar sin asylansökan. Sen när man gjort det ska man få plats på ett asylboende. Nu har vi brist på asylboendeplatser där de ska bo en längre tid, och det kan därför ta flera dagar innan man flyttar vidare till ett asylboende där det finns plats.

Själva asylprocessen när ansökan prövas tar flera månader.  

– En generell siffra som vi har är att det i dag tar cirka 260 dagar, i april 2015 tog det cirka 200 dagar. För 2014 var det cirka 142 dagar, säger Helena Cho Györki.  

När en person får ett permanent uppehållstillstånd, PUT, får de flytta från asylboendet. Då är det också Arbetsförmedlingen som tar vid som ansvarande myndighet. 

► LÄS MER: Förslaget: Unga och nyanlända ska slippa betala skatt

– De kallar till ett första möte där de frågar om de behöver hjälp med boende eller väljer att ordna det själva. Arbetsförmedlingen samarbetar med kommunerna för att den som fått uppehållstillstånd ska får en plats i en kommun och påbörja sin etablering.  

Personer med PUT får ett etableringsstöd utbelat av Arbetsförmedlingen, som mest ligger det på 6 700 kronor. Personer som får avslag på sin asylansökan får tre veckor på sig att överklaga beslutet. 

klar

Artikellänk är kopierad

Ida Gustafsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro