ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Flyktingsmugglare: "De hade inga jackor på sig"

Åsa Larsson · 11 Jan 2016
Uppdaterad 11 Jan 2016
Det ökade antalet asylsökande och allt fler kontroller vid gränserna har satt spår i polisens anmälningsstatistik, skriver tidningen Sydsvenskan.

Det ökade antalet asylsökande och allt fler kontroller vid gränserna har satt spår i polisens anmälningsstatistik, skriver tidningen Sydsvenskan. Foto: TT


Förra året kom 114 anmälningar om människosmuggling av flyktingar in till polisen i Skåne – en rekordnivå för 2000-talet, skriver Sydsvenskan.

klar

Artikellänk är kopierad

Den stora mängden smugglingsanmälningar började under hösten i samband med flyktingströmmen och ökade kontroller från polisens sida.

För människosmuggling kan man få två års fängelse, om inte brottet anses vara grovt, till exempel om personen tagit betalt eller om brottet begåtts under "hänsynslösa former" – då kan straffet bli upp till sex år.►LÄS MER: Flyktingsmugglaren: Hans Rosling: "Sluta kalla dem smugglare" Av de misstänkta gärningsmännen så har polisen misstänkt det senare i bara fem av fallen.

Flera misstänkta smugglare uppgav humanitära skäl i förhör, skriver Sydsvenskan.

”Jag såg de här barnen och kvinnorna. De hade inga jackor på sig. Jag tänkte att om jag inte gör det här kommer jag inte kunna glömma det i hela mitt liv”, sade en tysk man.►LÄS MER: Gränskontrollen gör det svårare för pendlare – och lättare för kriminella Flyktingarna själva riskerar inte straff eftersom det inte är olagligt att ta sig in i Sverige utan tillstånd eller papper, skriver Sydsvenskan.

Flera av fallen har resulterat i fällande tingsrättsdomar, enligt tidningen.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro