ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Flyttas för att slippa undan tjuvjägarna

Sofia Brunzell · 19 Dec 2012
Uppdaterad 20 Dec 2012
Flyttas för att slippa undan tjuvjägarna För att noshörningarna ska föröka sig måste de ibland flyttas från sina hemtrakter. Som den här noshörningen i Sydafrika. 

Flyttas för att slippa undan tjuvjägarna För att noshörningarna ska föröka sig måste de ibland flyttas från sina hemtrakter. Som den här noshörningen i Sydafrika.  Foto: Warren Smart/WWF-Canon


Att ta bort hornen på noshörningarna – eller att flytta djuren till en tryggare plats. Det är två av metoderna för att rädda dem från tjuvjakten. För om situationen inte förändras riskerar de att vara helt utrotade om tio år. Här är sista delen i WWF:s och Metros kampanj för att stoppa den illegala handeln med djurdelar.

klar

Artikellänk är kopierad

En noshörning i Zimbabwe avhornas. Metoden är för det mesta effektiv, men ibland blir tjuvjägarna så arga när de  stöter på en avhornad noshörning att de dödar djuret ändå.
En noshörning i Zimbabwe avhornas. Metoden är för det mesta effektiv, men ibland blir tjuvjägarna så arga när de  stöter på en avhornad noshörning att de dödar djuret ändå.Foto: Michel GUNTHER/WWF-Canon

Projektet med att förflytta noshörningar från en plats till en annan görs av flera orsaker.

– Vi gör det för att försäkra oss om att de fortsätter föröka sig, och för att placera dem i säkrare områden där de kan bli bättre skyddade. Det har varit framgångsrikt hittills, och ingen har kommit till skada, säger Joseph Okori på WWF i Sydafrika, som leder WWF:s arbete med att bevara Afrikas noshörningar.

När noshörningarna känner sig trygga och balansen mellan antalet hannar och honor är bra har de också lättare att föröka sig. Och det behövs. Den illegala tjuvjakten i Afrika dödar i genomsnitt 300 noshörningar om året – bara 200 individer föds per år.

– Om det fortsätter i samma takt finns det inga noshörningar kvar om tio år, säger Joseph Okori.

Eftersom det är hornen som tjuvjägarna är ute efter, har man också börjat avhorna noshörningar, genom att låta veterinärer ta bort hornen. I Zimbabwe har man avhornat 100 av sina 500 noshörningar.

– Det här är ingenting vi vill se, men anledningen till att vi gör det är för att minska incitamentet för tjuvjägarna. Vet de om att det finns avhornade djur går de inte dit. Men vi föredrar att se noshörningar med horn, säger Joseph Okori.

När man gör avhorningarna gör man dem så strategiskt som möjligt, och sprider ut de individer som fått sina horn borttagna. Men det hjälper inte alltid.

– Ibland blir tjuvjägarna så arga när de kommer fram och ser att noshörningen saknar horn, att de dödar djuret ändå och tar den lilla stump som finns kvar av hornet för att få med sig någonting hem, säger han.

Men med tanke på att hornet växer ut igen efter tre fyra år är det inte heller särskilt kostnadseffektivt, och processen måste göras om flera gånger.

– Men vi gör det för att det är nödvändigt, säger Joseph Okori.

För kampen är svår. Tjuvjägarna blir mer skoningslösa och lämnar ibland djuren vid liv skrikande av smärta med ett vanställt ansikte – en behandling få djur överlever.

Joseph Okori berättar att man har gjort fynd av färgade noshörningshorn, som på utsidan ser ut som vanligt men på insidan är rosa, som syns när man delar dem.

– Det här gör man för att noshörningshornet ska förlora sitt värde, och äter man dem kan man få magsmärtor. Det skadar inte noshörningen, men det här är en extremt desperat åtgärd. Det är ingenting vi står bakom, men det visar hur gärna privatpersoner vill rädda noshörningen och döda marknaden.

klar

Artikellänk är kopierad

Sofia Brunzell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro