ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

FN: Bolag med bas i Sverige smugglade åt Nordkorea

Valerie Kaspersen · 9 Apr 2018
Uppdaterad 9 Apr 2018
Nordkorea ska ha tjänat upp mot två miljarder kronor på smuggling under januari och september 2017.

Nordkorea ska ha tjänat upp mot två miljarder kronor på smuggling under januari och september 2017.


Enligt en expertpanel ska ett bolag med bas i Sverige smugglat nordkoreanskt kol till Vietnam som belagts med sanktioner av FN till följd av landets kärnvapenprogram.

klar

Artikellänk är kopierad

FN uppger inte namnet på bolaget, men enligt expertpanelen ska de med hjälp av falska papper fått det att se ut som om kolen kommer från Vladivostok i Ryssland, när det i själva verket kom från Nampo i Nordkorea, rapporterar DN.

Nordkorea ska ha tjänat upp mot två miljarder kronor på smuggling under januari och september 2017. FN misstänker att pengarna gått till att finansiera kärnvapenprogrammet. Enligt uppgifter till DN har svenska myndigheter inte känt till FN:s misstankar mot det svenska bolaget.

– Vi fäster stor vikt vid den här rapporten och undersöker uppgifterna, men vi har inte fått någon förfrågan från expertpanelen om information om det här företaget, säger Fredrik Nordin, presskommunikatör på Utrikesdepartementet, till DN.

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro