ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

FN: Kärnkraft kan lösa klimatkrisen

TT · 3 Maj 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Vad kan göras för att hejda den globala uppvärmningen och hur mycket kostar det?Svaren presenteras på fredagen i Bangkok när FN:s klimatpanel, IPCC, lägger fram sin tredje stora rapport för året.

Tidigare i år har panelen lagt fram rapporter om orsakerna till uppvärmningen och vilka effekter den kommer att få om inga motåtgärder vidtas.Den tredje rapporten innehåller just dessa motåtgärder - vilka tekniska och andra möjligheter som finns för att hålla koncentrationen av koldioxid i atmosfären på en nivå av 450- 550 ppm (miljondelar) och på så vis hålla temperaturökningen under två grader de kommande decennierna.I rapporten finns också det som visat sig vara det mest kontroversiella under mötet; beräkningar av vad det hela kommer att kosta mänskligheten.Enligt vad som tidigare läckt ut kommer man att förespråka energieffektiviseringar, framför allt energisnålare byggnader, satsningar både på kärnkraft och på förnyelsebara energikällor - även om oro finns för att odlingarna av energigrödor ska göra intrång i jordens få återstående vildmarker.Ännu viktigare är infångning och lagring av koldioxid. Det är den teknologin som kan ge de snabbaste resultaten.

Kostnaden? Hög, men inte överväldigande hög. Beräkningarna antyder att den kommer att ligga i närheten av 0,1 procent av världens samlade BNP per år.Frågan är om detta är en alltför optimistisk kalkyl. Det tror Kina som under mötet har ifrågasatt en rad detaljer. Kineserna är oroliga för att åtgärderna ska dämpa landets ekonomiska tillväxt. Det är inte omöjligt att de har lyckats få till en del strykningar och ändringar i texten.Orsaken till deras oro är kanske inte rapporten i sig. Den ska bara fungera som ett vetenskapligt underlag för världens politiker när de sätter sig ner i förhandlingar. Oron har mer att göra med att de inte vill binda upp sig i tal eller skrift inför förhandlingarna.– De har haft en rad synpunkter, men jag tycker inte de har varit direkt obstruktiva. Grundhållningen är att rapporten ska vara strikt vetenskaplig och det kommer den att bli, säger Christian Azar, professor vid Chalmers och en av Sveriges delegater i Bangkok.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro