ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

FN-kontor i brand

TT · 15 Jan 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Johan Eriksson, talesman för Unrwa, berättar för TT:s utsände att fem tankbilar fyllda med bränsle står nära bränderna på högkvarteret i Gaza stad och riskerar att explodera.

- Det finns ännu en risk att de antänds och då blir det förstås en jättelik explosion.

Lastbilarna ska nu flyttas till ett öppet område längre bort.

- Vi har tills vidare inte koordinering med Israels armé för den här förflyttningen, så det kommer att ske under stor risk, medan Rimalområdet i Gaza stad blir ständigt bombarderat.

Två byggnader inne på Unrwahögkvarteret står i brand enligt Eriksson, en verkstad och ett lager där de humanitära försändelserna förvaras.

- All mat, alla madrasser, allt ris förvaras där. Allt gods som vi hade för avsikt att leverera över hela Gazaremsan i dag står just nu i lågor, säger han.

- Detta är en förlorad dag för oss och det är tveksamt om vi kan komma igång i morgon igen.

- Israels armé har exakta GPS-koordinater för alla våra installationer i Gazaremsan. De vet vad varje byggnad i högkvarteret rymmer. Ändå landar nu projektiler på den mest sårbara delen av området. Det är ett oförlåtligt agerande från deras sida, säger Johan Eriksson.

Han lade till att Unrwa inte kan distribuera någon hjälp under dagen och att dess lastbilar inte hade kunnat lämna området kring byggnaden.

FN-byggnaden som brinner innehöll "hundratals ton" med humanitär hjälp. Övriga delar av högkvarteret har fått splitterskador, uppger en anonym anställd vid Unrwa för AFP.

Talesmannen Christopher Gunness säger att hundratals människor hade tagit sin tillflykt till FN-högkvarteret när det träffades.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon sade att han är "ursinnig" över Israels attack mot FN-kontoret i Gaza och att han kräver en fullständig förklaring från de israeliska myndigheterna.

Även delar av sjukhuset al-Quds i Gaza stad stod i brand efter en israelisk flygattack.al-Quds-sjukhuset ligger i stadsdelen Tal al-Hawa i sydvästra delen av staden. Hundratals människor hade tagit sin tillflykt dit på morgonen för att söka skydd undan framryckande israeliska stridsvagnar.

Christer Zettergren, generalsekreterare för svenska Röda Korset, uppger för TT att det fanns många barn i den del av al-Qudssjukhuset i Gaza stad som fattade eld efter en israelisk attack.

- Det var en direktträff på andra våningen. Det fanns ett 30-tal barn där, men jag vet inget om skadade, säger Zettergren, som befinner sig i Ramallah på Västbanken, till TT.

Sjukhuset drivs av palestinska Röda halvmånen.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro