ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

FN söker 600 gamers som vill bygga om världen

Peter Lindholm · 13 Feb 2014
Uppdaterad 14 Feb 2014
Så här kan man efterlikna den riktiga världen digitalt. Föreställer en en stadsdel i Kirtipur, en stad i Nepal, i verkligheten och i Minecraft.

Så här kan man efterlikna den riktiga världen digitalt. Föreställer en en stadsdel i Kirtipur, en stad i Nepal, i verkligheten och i Minecraft. Foto: UN-Habitat/FyreUK


klar

Artikellänk är kopierad

Och så här såg det under en workshop där man tog fram modellen i Nepal.
Och så här såg det under en workshop där man tog fram modellen i Nepal.Foto: UN-Habitat/FyreUK
I slumområdet Kiberia i Kenya genomfördes Block by Blocks allra första projekt.
I slumområdet Kiberia i Kenya genomfördes Block by Blocks allra första projekt.Foto: Vu Bui, Mojang
Pilotprojektet i Kibera resulterade i modellen Silanga sports field, som också byggas.
Pilotprojektet i Kibera resulterade i modellen Silanga sports field, som också byggas.Foto: UN-Habitat/FyreUK
Nu går man vidare i världen och bygger om med hjälp av Minecraft. Här håller man ett förberedande arbete i staden Les Cayes på Haiti.
Nu går man vidare i världen och bygger om med hjälp av Minecraft. Här håller man ett förberedande arbete i staden Les Cayes på Haiti.Foto: UN-Habitat

Nu ska Minecraft bygga om världen på riktigt. Svensk Byggtjänst söker nu 600 gamers som hjälpa FN med stadsplaneringsprojekt i olika utvecklingsländer.

Det började med projektet ”Mina kvarter”, där ungdomar med hjälp av det legoliknande dataspelet Minecraft fick visa hur de ville utveckla svenska miljonprogramsområden.

Härom året blev det ett internationellt pilotprojekt ”Block by block”, som genomfördes i Kibera, ett stort slumområde i Nairobi, Kenya. Med lyckats resultat.

– Det är färdigt nu. Det finns en modell över området som heter Silanga sports field och som man ska bygga efter, säger Jörgen Hallström, presschef på Svensk Byggtjänst.

I samarbete med spelutvecklaren Mojang och FN:s organ för hållbar stadsutveckling, UN-Habitat, går man nu vidare och drar igång 300 likande projekt för att rusta upp offentliga platser i olika utvecklingsländer fram till och med 2016.

Målet är att framför allt ungdomar ska få vara med i utvecklingen av världens växande städer.

För FN:s räkning söker nu Svensk Byggtjänst hela 600 gamers till projekten.

- Ja, det är vad det skulle kunna bli om allt faller ut enligt planer och önskemål, säger Jörgen Hallström.

- Vi riktar oss både till unga personer som har rätt utbildning och kunskap och som tycker att det här en spännande möjlighet. Det kan också vara företag som bidrar genom att låta anställda åka på avlönad tid. De som antas åker som volontärer och får då ersättning för uppehälle och resa samt FN:s fastställda traktamente.

Hur testar ni ansökarnas färdigheter i Minecraft?

– De får skicka in prov på vad de gjort. Det kan vara en liten film eller bilder som visar att de har de här kunskaperna. Men vi gör naturligtvis också intervjuer med dem för att kolla hur de tänker och hur de är. Det görs löpande av FN:s ansvariga via Skype.

Men det är inte bara dataspelstalangen som räknas.

- Alla måste inte vara superduktiga gamers, utan det ska vara en kombination av par som ska åka. Vi försöker hitta par som kan komplettera varandra. En kan vara en duktig gamer medan en andra bara är hyfsad, men bättre på samhällsbyggnad och stadsplanering.

– Målet är att det ska bli en kombo, en man och en kvinna. Det är FN:s uttalade mål att det ska vara fifty-fifty. Deras utmaning är att hjälpa andra att bygga och visualisera så man förstår samhällsfrågorna.

Intresserade kan läsa mer och ansöka på blockjobb.se

FAKTA: Minecraftgrundaren vill bidra till en bättre värld

Bakom Minecraft står företaget Mojang som är störst i svenska spelbranschen. I fjol omsatte man 1,5 miljarder kronor.

Grundaren Markus ”Notch” Persson var Sveriges fjärde största skattebetalare 2012 då han betalade in 88 miljoner kronor till statskassan.

”Notch” själv  På internetforumet Reddit har kommenterat sin förmögenhet – ”skitmycket pengar” – och skrivit att en del ska han lägga på familjen, en del på att leva ut drömmar och resten för att förska göra samhället till en bättre plats.

”För mig inkluderar detta välgörenhetsorganisationer som hjälper barn och sådana som bidrar till att främja frihet”.

LÄS ÄVEN:Minecraft tar steget ut i verkligheten

Stockholm blir Blockholm i Minecraft

Ren konst spela Minecraft

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro