ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fnatic-bossen: "Man får se sig själv som en pionjär"

Erik Glanell · 17 Jun 2017
Uppdaterad 17 Jun 2017
Patrik "cArn" Sättermon är nu gamingchef på Fnatic som han tidigare var proffsspelare i.

Patrik "cArn" Sättermon är nu gamingchef på Fnatic som han tidigare var proffsspelare i. Foto: Simon Krona


För några år sedan var han själv proffsspelare i Fnatic. Nu är pamp på organisationens kontor. Och det finns mycket att göra för att e-sporten ska bli optimal för spelare, fans och sponsorer, anser Patrik "cArn" Sättermon.

klar

Artikellänk är kopierad

Läs alla artiklar från Dreamhack summer 2017 här

Patrik ”cArn” Sättermon är Fnatic-spelaren som gick från proffs till boss. Från en guldkantad karriär inom Counter strike till att bli chef över gamingsektionen hos den stora e-sportorganisationen, något som kan jämföras med en klassisk sportchef i en vanlig sportorganisation.

– Man jobbar nära spelarna och man har ju erfarenhet från just det. Att hitta balansen det är ju ett helt annat universum att vara proffsspelare i dag kontra att vara det var för att säga tio år sedan, säger han efter att organisationens Counter strike-lag  precis avslutat sin signering på Dreamhack.

Hur använder du den erfarenheten du har från att vara proffs i din roll som du har i dag?

– Det är många likheter. Man måste träna mycket och det är mycket resor. Man får göra en hel del uppoffringar. Samtidigt är det ett helt annat strålkastarljus och press på spelare i dag när det kommer till större sponsorer större arenor och mer fans. Mer pengar inblandat givetvis, säger Sättermon.

I grund och botten säger Sättermon att det handlar om att kanalisera spelarnas egen passion för spelet och vilja att vinna. Men jobbet handlar också om att styra upp planeringen så att det inte blir för mycket för spelarna och laget i organisationen.

– Killarna i vårt CS:GO-lag som är här och tävlar på Dreamhack har haft fem tävlingar nu inom loppet av två månader så det är lite ”burnout”-varning. Det sitter kanske en och annan person och skrattar åt det för ”e-sport vad är det man sitter ju bara och vevar med en mus och ett tangentbord”, men det är ganska hög mental stress och resandet. Att inte vara hemma med nära och kära och alla speltimmar man lägger ner tar på kropp och själ.

Vad gör man från ledningshåll för att det ska fungera för spelarna?

– Man försöker samverka med spelare och turneringsarrangörer och respektive part och pusha för förbättringar. Spelarna har lounger, bättre hotell, bättre resor och man kanske kortar ner schemat. Inte bara enligt spelarnas önskemål utan också för fansen och branschen i allmänhet, säger Sättermon.

Dessutom försöker organisationen bistå med träningsläger och mental träning, men det är en sektion som Fnatic fortfarande är i startgropen med. Men där finns mycket kvar att göra enligt Sättermon.

– E-sporten är i allmänhet fortfarande i sin linda. Det finns oändligt mycket mer saker som vi som organisation och industrin måste göra för att få det här att fungera bättre, säger han.

Känner du nu i efterhand att du var proffs vid fel tidpunkt och hellre hade varit proffs i dag?

– Så kan man alltid säga, tror jag. Dit e-sporten är på väg i dag är högre höjder och en större destination som är attraherande både medialt och sponsormässigt. Spelarna i dag kommer nog känna samma eventuella bitterhet om fem år när de kollar på morgondagens stjärnor och lönerna är högre. Man får se sig själv som en pionjär i stället, säger Patrik ”cArn” Sättermon.

klar

Artikellänk är kopierad

Erik Glanell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro