ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Fnatic föll på mållinjen – men chockade ändå esportvärlden

Henning Eklund · 3 Nov 2018
Uppdaterad 4 Nov 2018
Fnatic, ledda av svenska superstjärnan Martin ‘Rekkles’ Larsson, vann VM-silver i ”League of Legends” i Incheon, Sydkorea.

Fnatic, ledda av svenska superstjärnan Martin ‘Rekkles’ Larsson, vann VM-silver i ”League of Legends” i Incheon, Sydkorea. Foto: Riot Games


Efter att flera av förhandsfavoriterna slagits ut var det upplagt för att Fnatic skulle ta hem VM-bucklan till Europa för första gången sedan 2011. Till slut blev kinesiska Invictus Gaming dock för mycket för västvärldens sista hopp, och vann rättvist finalen med 3-0.

klar

Artikellänk är kopierad

Just nu känner Fnatic, ledda av svenska superstjärnan Martin ‘Rekkles’ Larsson, inte att de vunnit ett silver utan att de förlorat ett guld. Men med lite perspektiv kommer lagets prestation ses som en av esporthistoriens stora framgångar.

I många år har de koreanska lagen dominerat League of Legends genom att spela schack. Taktiskt och välplanerat, men också ett spel som till stor del gått ut på att minimera sina egna misstag, och ofta varit tråkigt att kolla på.

”Handlar om vem som mest vill vinna”

I år fick Europa nog. Efter att ha suttit och försökt spela samma schackspel som koreanerna, och egentligen bara varit en blek kopia, bestämde man sig för att ställa sig upp från brädet och ge koreanerna en rak höger. Ett snabbt, kreativt och kaotiskt spel som bygger på individuella prestationer. Ett betydligt sexigare sätt att spela League på, och resultaten visar att det fungerade.

I alla fall nästan hela vägen. “Det handlar om vem som mest vill vinna”, sade IG:s stjärna Song ‘Rookie’ Eui-Jin inför finalen. Och han fick verkligen rätt. Han hade varit världens bästa spelare om det inte vore för lagkamraten Kang ‘TheShy’ Seung-Iok, och tillsammans körde de över Fnatics oerfarna duo Rasmus ‘Caps’ Winther och Gabriel ‘Bwipo’ Rau.

Att det var just IG som skulle få lyfta pokalen var det få som väntat sig inför turneringen. Korea hade ju vunnit VM fem år i rad, och med rutinerade och stjärnspäckade KT Rolster i spetsen talade mycket för att de skulle göra det även i år. Och om Kina skulle ha en chans att utmana skulle det ju vara via Royal Never Give Up, vinnarna i årets enda stora internationella turnering.

Fnatic förlorade mot Invictus Gaming

Men i skrällsegern med 3-2 mot KT i kvartsfinalen visade IG att de har världens två bästa spelare i laget. Rookie och TheShy bar sedan laget till överlägsna segrar mot Europas G2 Esports och Fnatic med 3-0. Minst sagt värdiga vinnare.

Det svenska hoppet Rekkles då? Han ska utan tvekan vara stolt över sin prestation, både i finalen och i restena av turneringen. Det var inte på hans del av kartan som Fnatic förlorade mot IG, och han var totalt sett lagets bästa spelare. Han är dessutom känd som en av esportens största vinnarskallar, och vi svenska esportfans kan bara hoppas att han tar silvermedaljen som motivation att fortsätta kämpa för VM-guldet 2019.

LÄS MER
Fnatic till Worlds-final – Rekkles segerviss
klar

Artikellänk är kopierad

Henning Eklund
Henning Eklund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro