ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

FN:s människorättsråd håller första mötet

Stockholm TT · 18 Jun 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Utrikesminister Eliasson var på söndagen i Genève för att delta i förberedelserna till invigningen av rådet på måndagen.

Den gamla FN-kommissionen för mänskliga rättigheter, också den med säte i Genève, höll en årlig session som ibland blev parodisk. "Skurkstater" som Kina lierade sig till exempel med andra länder så att förslag om att granska kinesiska brott röstades ner.

Det var bland annat sådana missförhållanden som drev fram idén om ett nytt organ för mänskliga rättigheter.

FN:s generalsekreterare Kofi Annan har i hög grad drivit på reformen. Utrikesminister Jan Eliasson, fortfarande ordförande i FN:s generalförsamling, beskrivs som dess arkitekt. Granskas själva Reformerna innebär bland annat att alla medlemmar av rådet, invalda av FN:s generalförsamling, måste tillåta granskning av sin egen respekt för mänskliga rättigheter.

Inledningen har inte varit helt förtroendeingivande: sex olämpliga stater (enligt människorättsorganisationen Human Rights Watchs definition) valdes in när rådets 47 medlemsländer utsågs i maj: Kuba, Kina, Saudiarabien, Pakistan, Ryssland och Azerbajdzjan.

USA ville inte ens kandidera till rådet. Washington ansåg att reformen inte var tillräckligt grundlig. Bland annat ogillade USA regeln att man kan bli medlem med enkel majoritet. Washington krävde två tredjedelars majoritet. Eliasson invände i en kommentar efter valet att det inte skulle ha spelat någon roll: ironiskt nog blev de flesta av de länder som USA hade invändningar mot invalda med två tredjedelars majoritet. Risk för uteslutning Eliasson framhåller som en viktig ny faktor att alla rådsmedlemmar måste utfärda löften på mr-området. -Det finns en möjlighet att häva medlemskapet i rådet om ett land allvarligt bryter mot mänskliga rättigheter, framhöll han i maj. De 47 platserna i rådet är uppdelade på regioner. Åtta platser är vikta för Sydamerika, 13 för Afrika, lika många för Asien och sex för Östeuropa. Resterande sju fördelas mellan Västeuropa, Nordamerika och Israel.

Nordens länder har enats om att turas om att sitta i rådet. Först blir Finland medlem i ett år.

Kofi Annan var mycket försiktigt optimistisk då rådet skapades. -Det beror på medlemsländerna om det verkligen ska visa sig vara en påtaglig förbättring eller helt enkelt en fortsättning på den gamla kommissionens arbete under nytt namn, sade han.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro