ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Föd en patriot – vinn ett kylskåp

TT · 12 Sep 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Antalet nöjda invånare var sannolikt större än vanligt i ryska Uljanovsk på onsdagen.På guvernörens inrådan var dagen ägnad åt att skapa barn – i nationens intresse.Eventuella arbetsskolkare i länet vid Volga, cirka 90 mil öster om Moskva, var för en gångs skull ursäktade. För tredje året i rad hölls nämligen familjekontaktdagen – i folkmun döpt till "gökardagen" – som ett sätt att höja nativiteten."Föd en patriot på Ryska dagen", lyder guvernör Sergej Morozovs slogan. Tanken är att de barn som blir till den 12 september ska födas den 12 juni, den helgdag då Ryssland firar det dåvarande sovjetryska parlamentets självständighetsförklaring från 1990.Arbetsgivare har uppmuntrats att frikostigt ge sina anställda ledigt. De som sedan verkligen lyckas få en baby på rätt datum blir fint belönade.– I normala fall är det något till hemmet - ett kylskåp eller en tv. Det spelar ingen roll om barnet är en flicka eller pojke, berättar Jelena Jakovleva från länsstyrelsens pressavdelning. Och "gökardagen" verkar vara lyckad. I år föddes 78 barn på Uljanovsks största sjukhus den 12 juni, jämfört med 26 i fjol.– Systemet fungerar. Folk vill ha priserna, säger chefsläkaren Andrej Malych. Minskad befolkningFamiljekontaktdagen ligger i helt i linje med president Vladimir Putins önskemål om att vända den negativa befolkningstrenden.Rysslands befolkning har stadigt sjunkit sedan Sovjetunionens fall, från 149 miljoner 1992 till 142 miljoner i dag. Nyligen kom ändå officiella siffror om ett kraftigt ökat barnafödande under det första halvåret 2007.

Kritiker har å andra sidan pekat på att problemet egentligen inte har med lågt barnafödande att göra, utan snarare med det faktum att den vuxna befolkningen dör för tidigt. Medellivslängden för män i Ryssland är bara 58 år - 16 år lägre än i Västeuropa, rapporterar AFP.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro