ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Födde barn – på 11 000 meters höjd

TT · 20 Nov 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Högt över Kazakstan, långt bak i ett av Finnairs allra största plan gjorde plötsligt en alldeles färsk svensk sin stämma hörd.En liten flicka, nyfödd och biljettlös. Ett naturens mirakel, på hög höjd.– Allt gick bra, säger Hanna Kaisa Nurmi vid Finnairs presstjänst till TT, om torsdagens höjdarfödsel.

När havande mödrar plötsligt känner att "nu är det dags" brukar det bli taxi och nervös ilfärd.

På 11 000 meters höjd, i en flygkabin är det inte så lätt.– Vi frågade över högtalarna om det fanns någon läkare ombord, berättar Hanna Kaisa Nurmi.– Det fanns det.

Två stycken till och med och två sjuksköterskor. Och via satellittelefon kopplade man upp sig mot Medlink en läkarservice på distans, röjde rum bak i planet och så började äventyret.

Någon medicinsk utrustning bortom plåster och huvudvärkstabletter finns normalt inte på trafikplanen, men läkarna och sköterskorna ombord hittade vad de behövde och ledda av kollegan hos Medlink så gick allt bra.– Det fanns en plan B, säger Hanna Kaisa Nurmi. Att gå ner i Moskva.

Men det behövdes inte. Mamma och barn mådde bra och planet kunde fortsätta hem till Helsingfors.– Där stod det ambulans och väntade som tog babyn och mamman till sjukhus för kontroll, berättar Numri.

Planet, som hade 227 passagerare när det startade i Bangkok och 228 passagerare när det landade nästan elva timmar senare, hade hunnit ungefär halvvägs när flickan kom till världen.

Finnair, ytterst stolt över att ha varit värd för en lyckad om än dramatisk födsel på hög höjd, lovade direkt bjuda familjen på returresa tillbaka till Thailand, så småningom. Mamman pustade ut på sjukhus, njöt med sitt barn och funderade på vad hon skulle skriva i födelseattesten för den lilla flickan: stol- och flightnummer kanske?

Havande kvinnor får inte flyga reguljärt efter 26 veckan utan speciellt läkartillstånd, i slutet av 36:e veckan är det slutrest oavsett intyg på längre flighter. Kortare turer är OK till 38:e veckan enligt Finnair.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro