ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Foderbrist i stora delar av landet – då skickas djuren till slakt

Filip Joelsson · 11 Feb 2018
Uppdaterad 11 Feb 2018

Foto: IBL


Fjolårets kalla vår och blöta höst har skapat foderbrist i stora delar av landet. Det har gjort att bönderna nu tvingas skicka fler djur än normalt till slakt, rapporterar Sveriges Radio.

klar

Artikellänk är kopierad

Våren 2017  var kallare än normalt, och hösten blötare. Kombinationen har medfört att bönder i stora delar av landet har brist på foder, skriver Sveriges Radio.

– Det här är ju ett tufft läge och för många handlar det nu om att använda de kontakter man har. Att se sig runtikring var i landet som det kan finnas överskott på framförallt grovfoder och hösilage, säger Peter Borring, regionordförande för Lantbrukarnas riksförbund i Östergötland, till Sveriges Radio.

Bristen på föda i form av hö och grovfoder samt bristen på halm för djuren att ligga på har gjort att flera gårdar nu tvingats till alternativa lösningar, till exempel torv och spån i stället för halm, vilket leder till ökade kostnader. Det i sin tur gör att många bönder inte ser någon annan lösning än att skicka djuren till slakt i stället för att behålla dem.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro