ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

FOI hjälper till att bygga saudisk vapenfabrik

Metro · 6 Mar 2012
Uppdaterad 6 Mar 2012
Totalförsvarets forskningsinstitut hjälper sedan 2005 Saudiarabien att bygga upp en vapenfabrik.

Totalförsvarets forskningsinstitut hjälper sedan 2005 Saudiarabien att bygga upp en vapenfabrik.


Svensk myndighet hjälper Saudiarabien att bygga upp en hemlig vapenfabrik. Generaldirektören nekar till uppgifterna.

klar

Artikellänk är kopierad

Totalförsvarets forskningsfabrik, FOI, hjälper Saudiarabien att bygga en avancerad vapenfabrik. Det visar dokument som Sveriges Radios Ekoredaktion kommit över genom anonyma källor. Uppgifterna är kontroversiella eftersom Saudiarabien anses tillhöra världens hårdaste diktatuer, och är ett land som bryter regelbundet mot konventionen om de mänskliga rättigheterna. Enligt Ekots uppgifter inleddes samarbetet redan 2007 och kallas internt på FOI för Simoom (som betyder torr, het ökenvind).

Generaldirektör Jan-Olof Lind på FOI vill inte kännas vid projektet.

–    Vi har i dag inget avtalsbundet projekt med det landet, så jag har ingen kommentar till det, säger han till Ekot. 

Även statsminister Fredrik Reinfeldt fick frågor om samarbetet med Sauduarabien under en pressträff på tisdagsmorgonen, men ville inte kommentera några detaljer.

Vapenfabriken finns ännu inte i fysisk mening, men dokumenten som Ekot kommit över visar i detalj hur FOI bidrar med den kunskap och forskning som är avgörande för att landet ska kunna bygga upp en vapenindustri. Detta trots att riktlinjerna för vapenexport slår fast att respekt för mänskliga rättigheter är ett centralt villkor för vapenexport eller ”annan utlandssamverkan som avser krigsmaterial”.– Vi har ett avtal med Saudiarabien sedan 2005, vi har den ordningen i Sverige att vi också vid regeringsskiften fullföljer sådana avtal, säger han till TT.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro