ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS
hela denna artikel är en annons

Följ med på en annorlunda konstvisning i Stockholm City

Metro · 8 Feb 2019
Uppdaterad 22 Feb 2019

Ett av många omtyckta och fotograferade konstverk på pendeltågsstationen Stockholm City är Pendlarkatedralen” av konstnären Karin Lindh.

klar

Artikellänk är kopierad

Karin Lindhs gestaltning av den södra uppgången på station Stockholm City är ett lysande exempel på hur hon jobbar med dagsljus och reflektioner i sin konst.

– Jag ville försöka ta hand om dagsljuset, som under vissa delar av året faktiskt kommer långt ner i underjorden genom de stora glasväggarna, berättar Karin Lindh. Dagsljuset är ju också något som vi alla påverkas av på något sätt, både fysiskt och psykiskt.

LjusspridarePå en balk ovanför rulltrapporna sitter en stor rund spegel. Den kallar Karin Lindh för en solföljare. Med hjälp av en inbyggd GPS följer den solens rörelse över himlen. När solen kommer fram träffar ljuset spegeln, som kastar solkatter i rummet. Över rulltrapporna hänger glasstavar på stålvajrar, som när de träffas av ljuset kastar prismor och reflexer över det stora rummet.

– Jag ville fånga något av det flyktiga i att människor passerar här varje dag. De går ofta inneslutna i sig själva, men är ändå tillsammans, säger Karin Lindh.

Katedral eller tygsjok?Nedanför rulltrapporna på det södra mellanplanet finns den tredje delen i verket, ett enormt skulpterat tak, som kan påminna om en katedral eller kanske ett plisserat tyg.– När jag skissade på uppdraget hade jag nyss varit i Paris och besökt en massa gotiska katedraler. Jag tyckte att det fanns något liknande här med de stora måtten och det välvda rummet, berättar Karin Lindh. Tillsammans med en skräddare letade jag efter ett tyg, som skulle fungera att bygga en modell av. Jag fastnade för en sidencrepe, som vi körde i en plisseringsmaskin för att få fram det som kallas för en solfjädersplissering. Byggarbetarna började ganska snart att kalla verket för ”Kjolen”, avslutar hon med ett skratt.

pil
Visning av station Stockholm City

Varje vecka visar SL:s kunniga konstguider någon av pendeltågsstationerna Stockholm City och Stockholm Odenplan, som båda öppnade sommaren 2017. Torsdagen den 21 februari kl 14.00 och söndagen den 3 mars kl 14.00 visas station Stockholm City med bland annat ”Pendlarkatedralen”. Samling i biljetthallen mot Vasagatan/Klarabergsgatan. Visningen tar drygt en timme och är kostnadsfri. Det enda du behöver är en giltig SL-biljett. Läs mer på slkonst.se

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro