ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Följ med till kändisön

Andreas Strömberg · 13 Aug 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Stilla solnedgång i mysiga Skala.  

Stilla solnedgång i mysiga Skala.   Foto: Andreas Strömberg


En vecka kvar på semestern? Testa den grekiska hösthöjdaren Kefalonia - en riktig paradisö

klar

Artikellänk är kopierad

Klassikern grekisk sallad känns aldrig fel
Klassikern grekisk sallad känns aldrig fel
På Kefalonia kan man äta gott från havet. Varför inte prova färsk nygrillad bäckfisk?
På Kefalonia kan man äta gott från havet. Varför inte prova färsk nygrillad bäckfisk?

Kefalonias venetianska arv märks på husen i Skala. De är färgade i ockra och pasteller till skillnad från de klassiskt kykladiska blåvita.Även raden av strandparasoller påminner om Italien. Men stränderna gapar halvtomma. Bara ett par engelska kvinnors skratt hörs från vattenbrynet. Jag strosar längs strandpromenadens pinjeträd upp mot Captain’s Bar och tar en drink med halvmeterlånga sugrör under en femhundraårig olivträdskrona. Några ungdomar flirtar och i bakgrunden sjunger Bob Marley ”Is this love”.Men Kefalonia är inte en ö som gör unga på jakt efter sex, droger och rock’n’roll eller familjer med småbarn mest tillfredsställda. Romantiska par och äldre blir lyckligare här. Kefaloniablev internationellt känt när filmen ”Kapten Corellis mandolin” kom 2001. Den bygger på Louis de Bernières bok med samma namn och huvudrollerna spelades av Penélope Cruz och Nicolas Cage.Bokens varma kärlekshistoria mellan öflickan Pelagia och italienske kapten Corelli, som stationerades där under andra världskriget, blev i filmen till en platt Hollywoodstory.Men den var vackert filmad och Kefalonia blev den grekiska övärldens nya stjärna.Genombrottet, eller vad man nu vill kalla det, tog Kefaloniaborna på sängen. Till skillnad från på många andra grekiska öar var man inte intresserad av turism.Ön behövde inte pengarna, då öborna sedan länge tjänat bra med pengar på sina skeppsrederier och varv.En dag tar jag hyrbilen längs västkustens hänförande utsikter från vindlande serpentinvägar.Och så plötsligt dyker den upp långt där nere, som en gnistrande vit diamant mot det skinande klarblåa havet: stranden Myrthos som man sett på flera affischer från Grekland.Med sin vita sand mellan branta bergssluttningar är den urtypen för en grekisk paradisstrand.Det blir ett ljuvligt eftermiddagsdopp. Det klara vattnet är 25 grader och när jag går i känner jag små släta vita stenar under fötterna. Mitt tempo är makligt, jag avrundar dagen några kilometer norrut i den lilla pittoreska byn Assos. Från den venetianska borgen är utsikten milsvid. Vattnet i hamnbukten är kav lugnt, tystnaden kompakt. Tiden tycks ha stannat.Det är en sällsam upplevelse att vara bland ett tiotal andra avslappnade människor på en taverna i Assos en mild höstkväll. Jag mättar magen med en stor krämig yoghurt och mängder av honung. Några dagar senare drar jag till Fiskardo. Med sina rosa och gula fasader liknar byn ett grekiskt Saint-Tropez.Här skålar seglarfolket med Gucciglasögon i Dom Perignon. Fiskardo är det internationella jetsetets samlingspunkt i Joniska havet. Prins Charles och Lady Diana, Madonna och Steven Spielberg har setts strosa runt här. Och Tom Hanks äger ett hus i närheten.Är man inte intresserad av kändisspaning kan man ta en båttur och hålla utkik efter delfiner i stället. Volontärorganisationen Fiskardo’s Nautical Environmental Club arrangerar turer.

Startpaket KefaloniaRESA Fritidsresor och Apollo startade direktcharter i somras, Airtours åker hit sedan tidigare. Resa med dubbelrum från 4 500 kronor per vecka. Från Aten flyger Olympic Airways, eller ta färja via Patras. Även färja från Astakos och Kilini på fastlandet.BO Vill man bo med kändisar är det Art Hotel Emelisse som gäller. På gästlistan finns Mette-Marit och Naomi Campbell. Eblissi Bay, Fiskardo, www.arthotel.gr/emelisse Pris: 150–300 euro för en bungalowsvit.ÄTA Vanliga turistrestauranger men även lyxigare alternativ, som Lord Falcon i Fiskardo med bra grekiskt och thaimat eller Pikiona Bar i Skala med loungekänsla och pool.PENGAR 1 euro=9:30 kronor. Trerätters middag på mellanklassrestaurang kostar cirka 150 kronor, en liter husets vin 70 och en öl 25 kronor.TIPS Underjordiska sjön Melissani där guden Pan dyrkades utanför Sami är en turistfälla med trängsel på sommaren. Men nu under lågsäsong går det att uppleva tystnaden och de vackra färgreflexionerna i grottsjöns kristallklara vatten. INFO www.kalimera.nu, www.ionian-islands.com/kefalonia,  www.agni.gr/kefalonia

Paradisstranden Myrthos gnistrar som en diamnat i solen.
Paradisstranden Myrthos gnistrar som en diamnat i solen.Foto: Andreas Strömberg
klar

Artikellänk är kopierad

Andreas Strömberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro