ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Folk dog på gatan, de sköts som fåglar”

Anders Göransson · 11 Okt 2011
Uppdaterad 11 Okt 2011
Det var i söndags som brutala scenerna återigen spelades upp i Egyptens huvudstad Kairo.

Det var i söndags som brutala scenerna återigen spelades upp i Egyptens huvudstad Kairo. Foto: MOHAMAD HOSAM/ALL OVER PRESS


Blodbadet i söndags på Kairos gator kostade minst 25 människor livet. Nu lovar Egyptens styrande militärråd att utreda händelsen – och ställa de ansvariga inför rätta.

klar

Artikellänk är kopierad

Oroligheterna – de mest våldsamma sedan revolutionen i februari – började med att ett par hundra kopter, egyptiska kristna, demonstrerade i Kairo. De protesterade mot att ännu en kyrka tidigare i veckan bränts ned i Aswan i södra Egypten, och krävde skydd för koptiska helgedomar. Enligt kopterna var protesterna fredliga, men de angreps av en grupp civil­klädda män med svärd och klubbor. När militärpolisen ingrep skedde det med stor brutalitet. Skottlossning utbröt och TV-bilder visar hur pansarfordon i full fart kör rakt in i folkmassan. Bilder av sönderslagna ansikten och döda kroppar cirkulerade i går på internet. – Folk dog på gatan, de sköts som fåglar, säger svensk-egyptiern Sameh Egytpson, som deltog i demonstrationerna, till TT. Enligt myndigheterna dödades 25 personer och fler än 250 personer skadades. Både kopter och soldater finns bland döds­offren.

EXPERT: UPPENBART ATT MILITÄREN LIGGER BAKOM

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro