ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Folk kommer att känna igen oss"

TT · 9 Feb 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Under 80-talet var de på tapeten i vart och vartannat flickrum. Nu gör systerduon Lili & Susie comeback i Melodifestivalen. - Vi fick tillbaka hungern, säger Inga-Lill "Lili" Päivärinta. När Lili & Susie var som störst i slutet av 80-talet kritiserades de ofta i medierna för sin "sexiga" image. Deras blonda lockar, rödmålade läppar och magkorta toppar var tydligen för mycket för svenska folket.

Nu, två decennier senare, fnissar de drygt 40-åriga systrarna åt moralpaniken kring deras dåvarande stil, som ter sig ganska harmlös i jämförelse med vad moderna sångfåglar som Christina Aguilera och Britney Spears hittar på. - Vi var ju så snälla, utbrister Lili Päivärinta. - Inte i närheten av dagens musikvideor, där tjejerna står och juckar i bara bh och trosor.

Särskilt en mening har etsat sig fast i de båda sångerskornas minne. "På bara tre minuter drog de ner fyrtio års kvinnokamp" kommenterade en kritiker Lili & Susies medverkan i SVT-programmet "Listan". - Vad hade han för belägg, det var ju precis tvärtom. Vi har aldrig försökt flirta med någon medelålders skivbolagsgubbe för att komma dit vi vill. Vi är uppvuxna i en musikerfamilj och lärde oss att skriva låtar i stället, säger Susie Päivärinta irriterat. Duon som gav pop-Sverige listettor som "Oh mama" och "What's the colour of love" är tillbaka i rampljuset för att tävla i Melodifestivalen, med allt vad det innebär. I flera veckor har de pratat med journalister, repat och provat scenkläder inför lördagens delfinal i Skellefteå. - Vilken otrolig cirkus det här har blivit kring det här, jag kan inte minnas att vi gjorde mer än en intervju när vi var med sist. Jag trodde aldrig att intresset för vår comeback skulle vara så stort, säger Susie Päivärinta och skrattar.

När hon och syrran ställde upp i Melodifestivalen 1989 var de ett sammansvetsat par, med år av turnerande bakom sig. Den här gången är utgångsläget ett annat. Sedan Lili & Susie lades ner 2000 har de knappt umgåtts. - Vi behövde en paus, både från varandra och från branschen. Vi har egentligen aldrig bråkat så mycket, det var mer det att vi gled åt olika håll, säger Lili Päivärinta. - Susie ville göra en soloplatta och jag ville jobba med skadade djur. Sedan har vi båda varit helt ointresserade av att ställa upp i underhållningsprogram i tv. Vi har tackat nej till "Let's dance" och "Så ska det låta". Men blod är tjockare än vatten, och när Christer Björkman efter flera års tjat lyckats övertala dem att göra comeback i Melodifestivalen tog det inte lång tid för systrarna att hitta tillbaka till varandra.

Under samtalets gång uppträder de lika synkat som när det begav sig på det neon- och pastellglada årtiondet, fyller i varandras meningar och sprudlar ikapp när deras bidrag "Show me heaven" kommer på tal. - Det är en riktig smällkaramell, med ett stänk av 80-tal, säger Susie Päivärinta och söker medhåll hos Lili: - Ja, ingen ballad. Folk kommer definitivt att känna igen oss, lovar hon.

Att de plötsligt ändrade sig beror helt enkelt på att hungern efter artisteriet långsamt smög sig tillbaka. - Det måste finnas lust i det man gör, det märks direkt om man inte tycker att det är kul, säger Lili Päivärinta och tillägger: - Om det här bli en hit är vi inte främmande för att fortsätta ett tag. Vi älskar ju musik.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro