ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Folk säger det de egentligen tycker”

Gustaf Eriksson · 22 Feb 2014
Uppdaterad 22 Feb 2014

En fristad där det är tillåtet att tycka – och sprida – vad som helst. Men också ett ställe som är perfekt för att slå ihjäl tid. På bara några dagar har en ny mobbningsgrupp på Facebook fått över 13 000 medlemmar. Metro har pratat med några av dem.

klar

Artikellänk är kopierad

"Helt ärligt så gör jag det för att slå ihjäl tid.”

Det skriver en ung man som förklaring till den mängd inlägg han skrivit på en av de största svenska mobbningsgrupperna på Facebook. 

Helt nyligen la han upp en tecknad bild på en man som hängts i ett träd med en text som uppmanade människor att mörda pedofiler. Tidigare har han ägnat tolv timmar åt att publicera bilder på lemlästade kroppar och offer för grova våldsbrott.

"Jag är intresserade av morbida bilder," skriver han. 

Varför väljer du att lägga upp sådant material?

”Det gäller bara att fundera vad folk hatar, och så postar du det.”

Gruppen som mannen är aktiv i är en kopia av en sammanslutning som Metro rapporterat om tidigare. Den nya gruppen har på kort tid fått över 13 000 medlemmar. Inläggen osar av rasism, sexism, hat och våld. Brottsoffer hängs ut och förnedras. Kvinnor kränks, ibland mycket grovt. 

Metro har varit i kontakt med flera personer som är aktiva i gruppen. De flesta kommunicerar helst direkt på Facebook. Svaren kommer mycket snabbt.

Ett av de mest kommenterade inläggen under torsdagen är skrivet av en 16-årig pojke. I posten berättar han att han är kritisk mot islam. 

”Jag uttrycker mig så jag kan dela min åsikt och lära mig saker," skriver tonåringen.

Hundratals har kommenterat inlägget, många är helt öppet rasistiska. Pojken skriver att han äcklades när han läste en del av det folk skrev. 

”Jag tror inte alla är rasister, utan det är personer som vill få sig ett skratt. Jag tror att om alla människor bara lägger ner tid på att förstå så skulle rasismen minska dramatiskt. Att folk gömmer sig bakom falska konton är bevis på att de vill uttrycka sig utan att få några konsekvenser.”

Det pojken säger går igen hos flera som Metro varit i kontakt med. De berättar att de kan posta nästan vad som helst, bara det väcker reaktioner. Dataskärmen ger distansen som krävs för att våga kasta ur sig sådant de aldrig skulle säga annars. Det blir tydligt att de flesta söker uppmärksamhet. Men en del verkar bara vilja få tiden att gå. 

En av administratörerna bakom den nya gruppen säger att den skapades ”för skojs skull".

”Alla postar vad de vill posta. Sådant som de inte skulle 'våga' yttra sig om annars. Gruppen är till för yttrandefrihet och att kunna säga precis det man känner för.”

”Det är så synd att människor lever i en påhittad värld där vi tror att vi vet hur människor tänker och tycke. På den här sidan får man se människans riktiga ansikte.”

Men det finns även kritiska röster i gruppen. En skrev ett inlägg i protest mot rasismen, och fick ta emot mängder av hatiska svar. 

”Jag tycker att det är intressant att diskutera med människor, men i den här gruppen går det ofta långt över styr," skriver han, och fortsätter: ”Jag är uppvuxen med ganska grova påhopp i min omgivning, men det känns som att det blivit mer accepterat än förr på något sätt.”

Läs mer: Facebookgrupp sprider bilder på brottsoffer

Läs mer: En av de mest utspårade webbplatserna

Experten: Nätmobbingen ger en känsla av makt

Avtrubbning, maktkänsla och en mycket liten risk att straffas. Det är några mekanismer som ligger bakom nätmobbningen, enligt experter som Metro pratat med.

Ett viktigt argument hos personer som är drivande bakom mobbningsgruppen på Facebook är de bara utnyttjar sin yttrandefrihet. Men de som hävdar det missar en viktig poäng, enligt juridikprofessorn Mårten Schultz.

– Yttrandefrihet går alltid hand i hand med regler om ansvar. Det finns alltid gränser, som till exempel förtal och olagliga våldsskildringar, säger han. 

Varför tror du att respekten för dessa gränser är så liten hos många unga?

– Okunskap är nog ett viktigt skäl. Sen har nog många gått på bilden av att internet är någon sorts yttrandefrihetsutopia där man kan säga vad som helst.  – Lagens långa arm har svårt att nå in i forumen, vilket ger en känsla av att det inte går att åka dit, säger Mårten Schultz.

Ann Frisén, professor i psykologi och expert på nätmobbning, menar att inlägg som får stor spridning ger en känsla av makt. 

– Märker man att andra blir upprörda, arga eller rädda så ger det en känsla av att bli uppmärksammad och sedd. 

– Sedan finns det många gruppdynamiska faktorer, om andra lägger upp läskiga bilder blir det lättare att flytta fram gränserna.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro