ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Folk trotsar lagen – förbättrar nätet själva

Mary Örnborg · 16 Sep 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

En repeater, relästation, kan vara en lösning för en dålig mobil bredbandstäckning. Många, framför allt på glesbygden, förstärker mobilsignaler med hjälp av en sådan. Men vad få vet är att det krävs både medgivande från operatören och tillstånd från Post och telestyrelsen (PTS).

Det finns uppskattningsvis ett flera hundra olagliga repeatrar runt om i Sverige. Många av dem orsakar stora störningar i operatörernas nät. – Det allvarligaste exempel vi haft var ett företag som med sin olagliga repeater störde bort ett helt kvarter, inklusive ett sjukhus, säger Tommy Ljunggren, ansvarig för mobila nät i Sverige på Telia Sonera.

Otillåtna repeatrar som sätts upp av företag i tätorter ger mest störningar. Upptäcks en olaglig repeater gör en anmälan till PTS som kan beslagta utrustningen och bötfälla ägaren.

I dagsläget finns det endast 32 beviljade tillstånd för repeatrar hos PTS.  Ett av dem har avdelningen för krisberedskap på länsstyrelsen i Gävleborg. I januari i år ansökte avdelningen om medgivande för att använda radiosändare för GSM 900 och 1 800, 3 G samt radiokommunikationssystemet Rakel.– Vi måste kunna agera i krissituationer och behöver därför ha samband med alla nät på orten vid större händelser. Men trots våra skäl slog operatörerna bakut när vi sökte medgivande.

I somras fick dock myndigheten alla medgivanden som krävdes för att kunna söka tillstånd hos PTS.– Det har tagit väldigt lång tid, säger handläggaren Nils Gunnar Åkerström.

klar

Artikellänk är kopierad

Mary Örnborg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro