ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Folket har sagt sitt – klockan klämtar för sommartiden

Valerie Kaspersen · 31 Aug 2018
Uppdaterad 31 Aug 2018
Om tidsomställningen försvinner får respektive land själva bestämma vilken av vinter- och sommartid som ska vara normaltiden.

Om tidsomställningen försvinner får respektive land själva bestämma vilken av vinter- och sommartid som ska vara normaltiden. Foto: Unsplash


Efter mycket om och men verkar det som att EU-kommissionen kan komma att rekommendera att samma tid ska gälla året om.

klar

Artikellänk är kopierad

Det var efter att en namninsamling på 70 000 underskrifter i Finland lämnades in som frågan om att slopa sommar- och vintertid började diskuteras.

När EU-kommissionen därefter lät invånare i EU-länderna svara på en enkät om förslaget svarade hela 4,6 miljoner personer – ett rekord, rapporterarDN.

Kommissionen vill inte kommentera resultatet i enkäten, men enligt uppgifter i tyska Westfalen Post är en majoritet för att slopa tidsomställningen.

Nu ska resultaten diskuteras av EU-kommissionen och det verkar som om tidsomställningen faktiskt kan slopas helt.

– Kommissionen tar inte lättvindigt på de svar man får in. Går man ut och ställer en direkt fråga brukar man vara lyhörd, säger europaparlamentarikern Fredrick Federley (C), till DN.

LÄS MER
Ska sommartiden skrotas? Nu utreds det av Statskontoret

Sverige har redan ställt sig bakom till förslaget att slopa sommar- och vintertid.

– Avgörande är att förändringen görs inom hela EU, men vi inväntar också en analys som Statskontoret gör om bland annat hälsoeffekter. Jag är försiktigt positiv till att vi tar bort tidsomställningen utifrån att jag inte ser samma behov i dag av energibesparing som när sommartid infördes, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth till DN.

Nu verkar det som att ett definitivt beslut kommer tas senast under kommande vår.

Om tidsomställningen försvinner får respektive land själva bestämma vilken av vinter- och sommartid som ska vara normaltiden.

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro