ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Folkets park på Söder

Peter Lindholm · 1 Sep 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Folkets park byggs av återvunnen plast. I denna rör man sig både utomhus och inomhus i ständig kontakt med broarna och himlen.

Folkets park byggs av återvunnen plast. I denna rör man sig både utomhus och inomhus i ständig kontakt med broarna och himlen. Foto: White Arkitektkontor


klar

Artikellänk är kopierad

Byggnaden lyser nattetid upp området som en jättelik lys­mask. Stadens olika nivåer kopplas samman och bildar en högre byggnad som blir ett nytt känne­tecken i Stockholms skyline.
Byggnaden lyser nattetid upp området som en jättelik lys­mask. Stadens olika nivåer kopplas samman och bildar en högre byggnad som blir ett nytt känne­tecken i Stockholms skyline.Foto: White Arkitektkontor

För att förnya Stockholm har arkitektkontoret White blickat tillbaka och hämtat inspiration från landets gamla folkparker.– Att placera det här landsortsfenomenet i Stockholm 100 år senare känns väldigt spännande, säger arkitekten Fredrik Källström.Nu handlar det inte om att återskapa en traditionell park med dansbana, tombolastånd och raggarfylla. White föreslår en träffpunkt i form av ett ljust, luftigt, men väderskyddat, rör som knyter samman Götgatan med Söderstaden. Det ska rymma frisksportsaktiviteter, klubbar, konstutställningar och kaféer.– Stockholm är en fantastiskt vacker stad, men den har en färdighet som är som en liten tvångströja. Det finns inga luckor och möjligheter som i många andra städer. Men jag tror att den väldigt väl tål nya tillägg som skulle kunna sätta staden på världskartan.Därför vill White utnyttja stadens broar. Inte för att bygga på, utan mellan och under. – Det sker mycket under broarna redan nu. Det är utställningar och klubbar, och det finns plats för många fler kulturella aktiviteter. Gäddorna på bilden ovan knyter an till vad som sker i dag. Under Skanstullsbron hänger en ensam gädda, ett gerillakonstverk, som man vill ska få sällskap av fler.– Det här blir liksom en strut som stockholmarna själva kan fylla av händelser. Det ska bli en öppen arena för alla.

Arkitekten Fredrik Källström på White vill knyta ihop Södermalm med den nya Söderstaden vid Gullmarsplan.
Arkitekten Fredrik Källström på White vill knyta ihop Södermalm med den nya Söderstaden vid Gullmarsplan.

”En världsunik byggnadstyp”

Hur kan Södermalm knytas samman med den nya Söderstaden vid Gull­marsplan utan att lägga om infrastrukturen?  Vi föreslår en världsunik byggnadstyp någonstans mellan byggnad, bro och park som blir en förlängning av Götgatans gångstråk till Söderstaden. Södermalm får ett nytt landmärke som blir en sym­bol för det växande Stockholm.Byggnaden manifesterar folkliv och aktiviteter i stället för biltrafik. Den ger rum åt planteringar, simbassänger, löparbanor, klätterväggar, skejtramper, kaféer, dansbana och utställningar. Avståndet kortas och promenaden från ytterstaden till innerstaden blir en vindlande färd över vatten och mellan broar. Det outnyttjade utrymmet under broarna tas i anspråk. En hisnande plats fyller ut en i dag glömd del i stadens landskap.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro