ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Folkhälsomyndigheten: Kan bli en hel del vabbande

Filip Joelsson · 4 Feb 2018
Uppdaterad 3 Feb 2018

Foto: Shutterstock


Den som tror att vintersjukdomarna har blåst förbi och att våren snart är här bör tänka om. Enligt Folhälsomyndigheten väntar nämligen den värsta influensaepidemin de kommande veckorna, skriver SVT.

klar

Artikellänk är kopierad

Folkhälsomyndigheten uppger i sin senaste influensarapport att smittspridningen, som hittills varit relativt lindrig i landet, snart kommer att ta fart på allvar.

Under sista veckan i januari rapporterades 1.013 influensafall till vården, men det är bara toppen av isberget, skriver SVT.

– Vi vet inte säkert, men antalet smittade är säkert hundra gånger större vilket betyder minst 100.000 influensadrabbade svenskar, säger AnnaSara Dahlborg Carnahan, epidemiolog och vaccinexpert på Folkhälsomyndigheten, till SVT.

I rapporten skriver Folkhälsmyndigheten att kulmen för smittan troligtvis nås under februari, men att det sker vid olika tidpunkter beroende på var i landet man bor.

Influensaviruset som sprids är av typ B, vilket betyder att många vuxna är resistenta då de troligen råkat ut för liknande virus tidigare i livet. Däremot riskerar många barn att insjukna i februari, eftersom de inte hunnit utveckla skyddet ännu.

–  Barn brukar å andra sidan inte få lika svåra symptom som äldre. Men det kan bli en hel del vabbande, säger AnnaSara Dahlborg Carnahan till SVT.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro