ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Folkliv och 700 bostäder

Peter Lindholm · 14 Sep 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
Saluhallen kan bli Gullmarsplans nya mittpunkt. Torghandel och promenadstråk ersätter det hårt trafikerade området. Equators vd Annica Carlsson ser stora möjligheter att bygga nya bostäder som också syftar till att binda ihop Årsta,  Johanneshov och Hammarby sjöstad.

Saluhallen kan bli Gullmarsplans nya mittpunkt. Torghandel och promenadstråk ersätter det hårt trafikerade området. Equators vd Annica Carlsson ser stora möjligheter att bygga nya bostäder som också syftar till att binda ihop Årsta,  Johanneshov och Hammarby sjöstad. Foto: Equator


klar

Artikellänk är kopierad

Förslaget innehåller också ett evenemangsstråk med serveringar och butiker, nya lokalgator och en överdäckning av Nynäsvägen.
Förslaget innehåller också ett evenemangsstråk med serveringar och butiker, nya lokalgator och en överdäckning av Nynäsvägen.Foto: Equator

Metros tävling i samarbete med Fastighetsägarna Stockholm går vidare. Fyra arkitektbyråer presenterar  i veckan sina förslag för att förnya Gullmarsplan. Metros läsare utser vinnaren. I dag: Equator.

I måndags handlade det om att förvandla Gullmarsplan till ett nytt sportcentrum. Equator Stockholm vill hellre satsa på nya bostäder i området. ”Liv” heter arkitektkontorets förslag som går ut på att man flyttar den nuvarande stationen för buss och t-bana en bit norrut, skapar en ny modern stationsbyggnad, och i stället bygger 700 lägenheter vid torget. Det skapar liv och folkliv.– Jag är fullkomligt övertygad om att det här skulle vara en bra plats för bostäder. Dessutom binder det ihop ganska disparata stadsdelar som Årsta, Johanneshov och Hammarby sjöstadsområdet, säger Annica Carlsson, vd på Equator Stockholm.

Husen skulle, enligt förslaget, vara fem sex våningar höga. Man vill ha en småskalig stadsstruktur som knyter an till det befintliga lilla torget, som ska utgöra en kontrast till stora monument som Globen.– Det är inget självändamål att bygga högt. Det känns inte riktigt rätt här.Equator Stockholm föreslår också att Stockholms stads planer på den gastronomiska mötesplatsen

Matstaden hamnar här i stället för slakthusområdet vid Globen.– De vardagliga trafikströmmarna ligger ju vid Gullmarsplan. Här skulle man kunna manifestera det på ett mer vardagligt sätt med en saluhall, som skulle kunna vara en samlingspunkt.

Förslaget rymmer också ett evenemangsstråk, med serveringar och butiker, som sträcker sig mot Globenområdet.  Där skulle det finnas gott om alternativ till McDonald’s som samlingspunkt vid Globen.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro