ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Folkomröstning i Bolivia

Stockholm TT · 2 Jul 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Ett första steg mot en ny grundlag togs på söndagen i Bolivia när vallokalerna öppnade svensk eftermiddagstid. Bolivianerna går till urnorna för att välja en församling med 255 ledamöter som ska skriva om landets konstitution.

President Evo Morales är mycket populär, hans parti Mas väntas därför få stark representation i församlingen, liksom indianbefolkningen.

Det krävs två tredjedelars majoritet för att kunna driva igenom förändringar i grundlagen. Ett troligt resultat av revideringen blir att landets urfolk får en starkare ställning. Morales hoppas därmed att 500 års dominans av en vit elit ska ta slut. Han har bland annat beskrivit grundlagsändringen som en andra frigörelse för Bolivia.

På söndagen röstade bolivianerna dessutom för eller emot ett förslag om ökat självstyre för landets provinser, ett förslag som Morales inte gillar. Landet är splittrat i frågan, rika regioner vill ha större makt över sin egen jord medan fattigare delar av Bolivia är nöjda med nuvarande system med stark central styrning.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro